De 10 mooiste tempels van Cambodja

Cambodja is het land van tempels, pagodes en eeuwenoude ruïnes. De tempels in Cambodja zijn mysterieus, super gedetailleerd en bovenal adembenemend mooi.

En de keuze is reuze.

Daarom deze lijst met 10 van de mooiste tempelcomplexen, verspreid over het land. Van het grootste religieuze monument op aarde tot verborgen ruïnes in de jungle en met bladgoud versierde pagodes.

Angkor Wat: De meest bekende tempel van Cambodja

Iedereen kent natuurlijk het tempelcomplex van Angkor Wat en iedere reiziger zal deze bezoeken. Dit is het grootste religieuze monument op aarde en als je ervoor staat vraag je je misschien wel af of het niet door buitenaardse wezens is gemaakt. De tempels zijn zo groot en zo gedetailleerd dat je hier echt kunt verdwalen en urenlang met open mond kunt rondlopen.

De Bayon tempel

De Bayon tempel staat precies in het midden van de eens zo grootse stad Angkor Thom, een stad waar op het hoogtepunt naar schatting meer dan 200.000 mensen woonden. De Bayon tempel is echt een van de meest bijzondere tempels van Cambodja. Het is een van de eerste Boeddhistische tempels die gebouwd zijn nadat de koning van het Khmer rijk een shift in geloof maakte van het Hindoeïsme naar het Boeddhisme. Uniek zijn de meer dan 200 glimlachende mysterieuze gezichten die je vanuit elke hoek volgen.

Het tempelcomplex van Angkor Wat

Het tempelcomplex van Angkor Wat

De Bayon tempel

Close-up van de Bayon tempel.

Ta Phrom

De Ta Phrom tempel is zo’n bouwwerk waar iedereen een foto van wilt hebben. De tempel is grotendeels overgenomen door de wortels van enorme bomen wat het een mysterieus en spookachtig uiterlijk geeft. De tempel werd wereldberoemd nadat de film Tomb Raider in de bioscopen te zien was.

Banteay Srei

Banteay Srei wordt gezien als de meest artistieke tempel in Cambodja. De naam van de tempel betekent zoiets als ‘’ Citadel van de vrouwen’’ en volgens de legende is de tempel gebouwd door een vrouw. Dit omdat het snijwerk zo mooi en gedetailleerd is dat dit alleen door een vrouwenhand gemaakt had kunnen zijn.

ta Phrom tempel

Ta Phrom, de tempel die is overgenomen door bomen.

Banteay Srei

Banteay Srei is een absoluut kunstwerk.

Preah Vihear

Het tempelcomplex van Preah Vihear is gelegen op een meer dan 500 meter hoge berg in het uiterste noorden van Cambodja op de grens met Thailand. Het complex is gewijd aan de Hindoe god Shiva. Het is werkelijk waar een magische plek en absoluut de lange reis waard. De tempel is een tijd geclaimd door Thailand maar in 1962 is het complex toegewezen aan Cambodja door het internationaal gerechtshof. Pas in 2003 was de tempel toegankelijk voor bezoekers uit Cambodja na aanleg van een weg.

Koh Ker

De pyramide achtige Koh Ker tempel was voor een korte periode ( 928 – 944 ) de hoofdstad van het Khmer rijk. De tempel ligt verscholen in de bossen zo’n 127km ten noorden van Siem Reap. De uit 7 lagen bestaande tempel is 55 meter hoog. Je mag de tempel beklimmen en het uitzicht over de bossen is een fantastische beloning.

Preah Vihear

Preah Vihear ligt op een berg buiten de gebaande paden.

Koh Ker

De Koh Ker tempel. Een mysterieus piramideachtig bouwwerk.

Sambor Prei Kuk

Sambor Prei Kuk is een van de oudste tempelcomplexen van Cambodja. Het is gebouwd in de periode voor Angkor, vermoedelijk in de 7e eeuw. De tempel is Cambodja’s derde UNESCO werelderfgoedplaats. Om er te komen Kompong Thom, een provincie ten zuidoosten van Siem Reap grenzend aan het Tonle Sap meer.

Sambor Prei Kuk

Een van de gebouwen van Sambor Prei Kuk.

Wat Phnom

De tempel Wat Phnom is een nieuwer bouwwerk uit 1372 en is een van de bezienswaardigheden in Phnom Penh die je gezien moet hebben. Wat Phnom ligt op een 27 meter hoge heuvel en is een drukbezochte plaats. De Khmer komen hier bidden voor goed geluk en als hun wens uitkomt komen zij terug om bloemen en fruit te brengen.

Wat Ounalom

Wat Ounalom is in 1443 in de hoofdstad gebouwd en is het hedendaags centrum van het Boeddhsime. Het tempelcomplex is gelegen aan Sisowath Quay vlakbij het koninklijk paleis. De tempel is gewijd aan een wenkbrauw haar ( Ounalom ) van Boeddha. Deze ligt in een speciaal altaar.

Wat Phnom

De belangrijkste pagode op het Wat Phnom complex.

Wat Ounalom

Wat Ounalom vanaf de straat gezien.

De zilveren pagode

De zilveren pagode dankt haar naam aan de vloer die van zilver is gemaakt. De pagode is te vinden op het terrein van het koninklijk paleis. Er wonen geen monniken in dit complex. De pagode werd vooral gebruikt door de koning om te bidden en Boeddhistische ceremonies te houden.

Tot zover de lijst met de mooiste tempels in Cambodja. Maar het koninkrijk heeft nog wel meer te bieden. Ga dus zeker ook verder met het ontdekken van de mooiste natuurgebieden en sluit je reis af op een van de paradijselijke eilanden.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.