Het visum voor Cambodja – Zo regel je dat

Een visum voor Cambodja is verplicht. Gelukkig is deze gemakkelijk te verkrijgen en op deze pagina lees je wat de mogelijkheden zijn. 

Controleer eerst of je paspoort na aankomst in Cambodja minstens nog 6 maanden geldig is en of je minimaal nog 1 lege pagina beschikbaar hebt. Is dat niet het geval vraag dan eerst een nieuw paspoort aan.

Type Visa en prijzen

Er zijn verschillende type visa voor Cambodja maar ervan uitgaande dat je het land als toerist bezoekt behandel ik alleen twee veelvoorkomende.

Toeristenvisum 30 dagen

Het visum dat vrijwel elke reiziger nodig heeft. Het toeristenvisum ( type T ) voor Cambodja kost $30 en is 30 dagen geldig. Je kunt het visum eenmalig met 30 dagen verlengen. Daarna moet je het land verlaten. Heb je plannen om langer dan 60 dagen in het land te verblijven dan kies je dus beter voor het hieronder beschreven Ordinary Visa. Het toeristenvisum is allen verkrijgbaar als single entry visum.

Ordinary Visa ( voorheen het zakenvisum )

Het Ordinary Visa ( Type E ) is geschikt voor reizigers die voor langere tijd in Cambodja willen verblijven of reizigers die zaken willen doen in het land. Je vraag bij aankomst een 30 dagen type E visum ( $35 ) aan en deze dient na 30 dagen verlengd te worden. Voor de verlenging zijn verschillende type visa beschikbaar en welke je nodig hebt hangt af van wat je in het land gaat doen. Neem voor meer informatie op met de Cambodjaanse ambassade.

Nu je weet welke type visa er zijn is het tijd om te kijken hoe je het Cambodjaanse visum aan kunt vragen.

Visum bij aankomst ( Visa On Arrival )

Je kunt bij aankomst in Cambodja een Visum On Arrival krijgen. Simpeler kan niet.

  • Ga naar het loket
  • Betaal de kosten in contant geld ( Amerikaanse Dollars )
  • Wacht en ontvang de visumsticker in je paspoort

Een pasfoto is sinds het einde van 2019 niet meer nodig. Mooi, want die dingen raak ik altijd kwijt op het laatste moment.

Het enige ‘nadeel’ van deze methode is dat je na een lange vlucht of busreis nog moet wachten op het visum.

Voor wie dat vervelend vind zijn de volgende twee methoden handig

Bij de Cambodjaanse Ambassade

Ben je in de buurt van een Cambodjaanse Ambassade dan kun je daar direct een visum aanvragen. Er zijn Cambodjaanse ambassades in Thailand, Laos en Vietnam. Niet echt handig want het kost weer een hoop tijd en als je daar bent dan ben je waarschijnlijk op vakantie.

Online aanvragen

Je kunt direct bij de Cambodjaanse immigratiedienst een elektronisch visum aanvragen. Dit kost iets meer dan het visum bij aankomst maar heeft als voordeel dat je bij aankomst in het land wat tijd wint.

Je kunt het visum hier aanvragen: https://www.evisa.gov.kh/

Het komt regelmatig voor dat de levertijd langer is dan de beloofde drie werkdagen. Het is verstandig om het visum dus gewoon langer van te voren aan te vragen.

Wil je liever Nederlandstalige service en betaalmethoden zoals IDeal of Bancontact? Dan zijn er ook een aantal visumbureaus in Nederland en België waar je het visum voor Cambodja aan kunt vragen. Je betaalt dan uiteraard wat meer.

Visum verlengen

Heb je een toeristenvisum dan kun je die eenmalig verlengen voor 30 dagen. Dit kan niet online en moet dus via een reisagent of bij de Cambodjaanse immigratiedienst. Dat laatste is een hoop gedoe en gewacht dus ik zou aanraden om het door een agent te laten doen zodat je zelf lekker iets anders kunt doen.

Grensovergangen

Kom je over land Cambodja binnen dan kun je ook ter plekke bij de grenspost een visum kopen. De volgende grensovergangen zijn het meest gebruikt.

Grensovergang Thailand-Cambodja

  • Aranyaprathet / Poipet

Grensovergang Laos – Cambodja

  • Veun Kham / Dom Kralor

Grensovergang Vietnam – Cambodja

  • Moc Bai / Bavet

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.