Varen over het Tonle Sap meer – Drijvende dorpen en boottochten

In het hart van Cambodja ligt het immense Tonle Sap meer. Het is het grootste meer van Zuidoost-Azië ( in het regenseizoen ) en is enorm belangrijk voor de inwoners van Cambodja.

Het Tonle Sap meer heeft ook voor de toerist een aantal interessante bezienswaardigheden. Zo kun je een fantastische boottocht maken over de rivier en het meer maar ook een bezoek aan een van de drijvende dorpen is een niet te missen activiteit.

De mensen wonen hier in paalwoningen die wel meer dan 10 meter hoog zijn. Iets dat je niet zou denken als de waterstand op haar hoogst is.

Tijd om meer te leren over Tonle Sap, de mensen die er wonen en waarom het meer van groot belang is voor Cambodja.

Drijvend huis

Close up van een drijvend huis op het meer.

Stroomkering

De naam Tonle Sap betekent letterlijk vertaald zoiets als ‘’groot meer’’ en groot is het inderdaad.

Maar de verschillen tussen de droge periode en de regenperiode zijn enorm.

Tijdens het droge seizoen heeft het meer een oppervlakte van zo’n 2600 vierkante kilometer. Tijdens het regenseizoen zwelt het meer aan naar een oppervlakte van zo’n 13.000 vierkante kilometer.

Over verschillen gesproken.

Dit verschijnsel ontstaat door de stroomkering van van de Tonle Sap rivier en de Mekong Rivier die zuidelijker samenkomen bij hoofdstad Phnom Penh.

Tijdens het droge seizoen vloeit het water uit het meer via de Tonle Sap rivier in de Mekong. Tijdens het regenseizoen is de waterstand van de Mekong zo hoog dat het water via de Tonle Sap rivier terug vloeit naar het meer. Op dat moment is het meer het grootste van Zuidoost-Azië.

Het fenomeen wordt jaarlijks gevierd in november en heet Bon Om Touk ( waterfestival ).

Het belang van het Tonle Sap meer

Het Tonle Sap meer beslaat zo’n 7,5 % van het landoppervlak en is van enorm belang voor onder andere de voedselvoorziening, vooral de visserij.

Het meer heeft ook een rijke diversiteit aan planten, bossen, vogels en andere dieren. En waar de natuur en mensen samen moeten leven ontstaat conflict.

UNESCO heeft het gebied in 1997 uitgeroepen tot biosphere reserve en er is aan de westelijke oever het Prek Toal Bird Sanctuary opgericht.

Ondanks deze initiatieven staat het meer nog steeds onder druk. Ontbossing is een groot probleem. Het Tonle Sap meer heeft grote delen waar de bossen tijdens het regenseizoen onder water staan. De bomen geven voedingstoffen af in het water die weer belangrijk zijn voor vissen en vogels. Sinds 1993 is er al zo’n 30% van deze bossen verdwenen.

Een onder water staand bos op Tonle Sap

Tijdens de regenperiode staan delen bos onder water. De bomen voorzien het water van belangrijke voedingsstoffen.

Een ander gevaar is het bouwen van dammen op de Mekong. Deze worden veelal door de Chinezen gebouwd in Laos maar hebben destructieve effecten op de vis en waterstand van de Mekong in Cambodja.

Het wegvallen van de inkomsten uit toerisme door de COVID 19 pandemie zet de situatie in het gebied verder op scherp.

Het is essentieel dat het toerisme weer op gang komt voor het financieren van het planten van nieuwe bomen en bescherming van de dieren.

Boottochten

Ben je in Siem Reap, maak dan zeker een boottocht over het meer. Je kunt vanuit de stad een aantal interessante drijvende dorpen bezoeken.

Het is ook mogelijk om een langere tocht te maken.

De boottocht van Battambang naar Siem Reap of andersom

Deze boottocht zal niet iedereen bevallen maar het is wel echt een bijzondere trip. Tussen de steden Battambang en Siem Reap gaat een langzame bootservice die je in zo’n 8 uur naar je volgende bestemming brengt.

Je vaart over het Tonle Sap meer en de Sangker rivier, een indrukwekkende tocht waarbij je het leven aan het water kunt ervaren.

Dit is geen comfortabele tocht maar zeker voor de liefhebbers van fotografie zeer interessant. Alleen aan te raden tijdens het regenseizoen.

Tegenliggers

Tegenliggers.

Drijvende dorpen op Tonle Sap

Rond het Tonle Sap meer leven gemeenschappen in dorpen waar de huizen zijn gebouwd op metershoge palen. Deze paalwoningen zijn zo’n 10 tot 12 meter hoog. Dit kun je goed zien tijdens het droge seizoen. Tijdens de regenperiode reikt het water tot aan boven en geeft het de indruk van een drijvend dorp. Ook leven er mensen in drijvende huizen op het meer.

De inwoners leven van de visserij en landbouw en een groot deel leeft onder de armoedegrens. Goede sanitaire voorzieningen, onderwijs en gezondheidszorg ontbreken. Inkomsten uit toerisme is dan ook een welkome aanvulling.

Paalwoningen op Tonle Sap meer

Paalwoningen in Kampong Phluk.

Een dagtrip naar een van de dorpen is enorm interessant maar kies wel het juiste dorp om te bezoeken. Niet overal komen de inkomsten terecht bij de mensen die het juist zo nodig hebben.

Vanuit Siem Reap zijn onderstaande drie dorpen het meest populair om te bezoeken.

Chong Knaes

Chong Knaes ligt het dichtste bij Siem Reap en wordt daarom het meeste bezocht. Het is een toeristenfuik die je beter niet kunt bezoeken. De tours worden niet door de lokale bevolking van het dorp georganiseerd en de inkomsten komen dan ook niet bij hen terecht.

Kampong Phluk

Kampong Phluk is een dorp dat alleen bestaat uit paalwoningen. Je ziet hier geen drijvende huizen. Dit dorp ligt 25km van Siem Reap en is al een iets betere optie om te bezoeken dan Chong Knaes. De inwoners hebben hier hun handel en zijn niet gericht op toerisme. Het is dus vrij authentiek maar de inkomsten uit tours naar dit dorp belanden meestal nog steeds niet bij de inwoners.

Kampong Khleang ( aanbevolen )

Kampong Khleang is een dorp op 50km van Siem Reap en bestaat uit drijvende huizen en paalwoningen. De bootservice wordt gerund door de inwoners en dit berekent dat jouw geld dus direct bij de mensen beland die het nodig hebben.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.