Siem Reap

Welkom in Siem Reap, een gezellige stad in het noordwesten van Cambodja en de belangrijkste toeristische trekpleister van het land.

Siem Reap is de uitvalsbasis voor het wereldberoemde tempelcomplex Angkor Wat en je hebt dan ook zeker 3 dagen nodig om de omgeving echt goed te verkennen. Als het kan zelfs langer.

En alsof dat nog niet genoeg is.

Het platteland rond Siem Reap is uitnodigend mooi met uitgestrekte rijstvelden, heuvels en rivieren. En met de ligging vlakbij het Tonle Sap meer gaat er een bijzondere wereld voor je open. Een wereld van gemeenschappen die in drijvende dorpen op en van het meer leven.

Blijf dus lezen want op deze pagina ontdek je alle ins en outs van Siem Reap. Van de bezienswaardigheden tot bijzondere activiteiten maar ook praktische tips voor leuke overnachtingen en uitgaan.

Angkor

De belangrijkste reden en voor veel reizigers de enige reden om Siem Reap aan te doen is voor een bezoek aan Angkor Wat, en nog vele andere tempels en ruïnes.

Het bijzondere Angkor was ooit het hart van een vooruitstrevende beschaving. Een stad die op haar hoogtepunt zo groot was als London.

En dat eeuwen geleden.

Het moet een rare gewaarwording geweest zijn toen Henri Mouhot in 1840 het complex, dat inmiddels overwoekerd was door het regenwoud herontdekte.

Dit waren zijn woorden…

‘’ Dit is grootser dan alles wat is voortgebracht uit de Griekse oudheid of het Romeinse rijk’’.

Hoe de stad ten onder is gegaan is nog steeds niet helemaal duidelijk maar archeologen komen steeds meer te weten.

Bezoek Angkor Wat vanuit Siem Reap

Drijvende dorpen op het Tonle Sap Meer

Een interessante trip vanuit Siem Reap is een boottocht over het Tonle Sap meer om de drijvende dorpen te bekijken. Het dorp Chong Knaes is het meest bekende en meest bezochte.

Je bezoekt de drijvende dorpen het beste tijdens het regenseizoen. 

Drijvend dorp op Tonle Sap

Aan de lengte van de palen kun je goed zien tot waar het water komt te staan tijdens het regenseizoen.

Helaas is dit ook een enorm uitgemolken toeristenattractie. Het geld komt vaak ook niet terecht bij de inwoners van de dorpen terwijl ze dit juist zo hard nodig hebben.

De beste ervaring is dan ook te vinden in het dorp Kampong Khleang. Dit dorp ligt 50km buiten Siem Reap wat best ver is maar het is zeker de moeite waard. De andere dorpen dichtbij de stad staan te boek als een enorme tourist trap.

Andere bezienswaardigheden in Siem Reap

We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden van Siem Reap beschreven maar er is meer. Bezoek deze als je extra tijd beschikbaar hebt.

Wat Preah Prom Rath

Weer eens iets anders dan tempel ruines. Wat Phreah prom Rath is een mooi tempelcomplex in Siem Reap. De kleurrijke tempel ligt op loopafstand van de centrale markt en is zeker een bezoek waard tijdens een stadswandeling.

Wat Preah Prom Rath

Dit is Wat Preah Prom Rath, een nieuwer tempelcomplex in het centrum van de stad.

Het oorlogsmuseum

Het oorlogsmuseum in Siem Reap is het grootste oorlogsmuseum in Cambodja en geeft een goed beeld van de zware tijden waaronder het land gebukt is gegaan. Er is een uitgebreide collectie tanks, geweren en landmijnen tentoongesteld. Maak zeker gebruik van de gratis gids service die bij de entreeprijs is inbegrepen. De gidsen zijn allemaal oorlogsveteranen, ooggetuigen of slachtoffer van landmijnen.

Het Cambodia Landmine Museum

Cambodja is een van de landen waar nog steeds enorme hoeveelheden landmijnen liggen. Elk jaar vallen er nog steeds onnodige slachtoffers als gevolg hiervan. In het landmijn museum kun je alles leren over de verschrikkelijke gevolgen en kun je door middel van donatie meehelpen bij het ruimen van landmijnen. Het museum ligt 25km ten noorden van Siem Reap.

Landmijn

Een Anti-Personnel landmijn. Dit type mijn heeft heel veel onnodige slachtoffers gemaakt.

Psar Chaa

Psar Chaa is de centrale markt van Siem Reap. Hier vind je alles van souvenirs en kleding tot verse vis en groente. Een leuke plek om wat rond te struinen, onderhandelen en wat souvenirs te kopen.

Kulen Elephant Forest

Er is gelukkig steeds meer bewustwording onder reizigers dat olifanten ritjes absoluut niet goed zijn voor de dieren. In het Kulen Elephant Forest wonen 14 olifanten die vroeger gebruikt werden voor ritjes langs de tempels van Angkor.

Met een bezoek aan het reservaat steun je niet alleen de olifanten ter plaatse maar alle olifanten in Cambodja.

Kulen Elephant Forest

Bij het Kulen Elephant Forest worden de olifanten goed verzorgd en hebben ze veel ruimte.

Vervoer

Er is geen openbaar vervoer in Siem Reap dus je bent aangewezen op taxi’s en tuk tuk’s. De tuk tuk is de leukste manier om je te verplaatsen in de stad. Een ritje kost ongeveer $3.

Je kunt ook een prijs afspreken met de chauffeur om je langs de bezienswaardigheden van Angkor te brengen. Dit is handig maar als je Angkor goed wilt begrijpen is een deskundige gids wel echt aanbevolen.

Bij vrijwel elk hotel kun je ook fietsen huren of gratis gebruiken.

Eten en drinken

Siem Reap is de meest toeristische stad van Cambodja en niet verwonderlijk barst het dan ook van de restaurants en bars. Waar je ook trek in hebt, het is te vinden.

NGO restaurants

NGO restaurants hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van jongeren uit arme omstandigheden. De jongeren leren Engels en vaardigheden voor het runnen van een café of restaurant.

Je kunt dit ondersteunen door te gaan eten bij Sala Bai Hotel School.  

Pub Street

De Pub Street is een 100 meter lange straat die in de avond afgesloten wordt voor verkeer. Het barst er van de bars en restaurants en het is een plek die tot in de vroege uurtjes open blijft. De straat is vooral populair onder backpackers maar ook als je wat ouder bent kun je je hier goed een avond vermaken.

Pub Street

Pub Street is de 'place to be' in de avond.

Overnachten

De stad wordt gescheiden door de Siem Reap Rivier en de leukste plekken om te verblijven liggen dicht bij de oever. Op de oostelijke over vind je het gebied rond Wat Bo waar je veel leuke hotels kunt vinden. Direct aan de overkant op de westelijke oever vind je de Pub Street en in dit gebied heb je ook een uitgebreide keuze aan hotels.

Hoe je er komt

Siem Reap heeft een internationaal vliegveld en is goed verbonden met meerdere Aziatische steden en steden in Europa. Je kunt ook vanuit Phnom Penh en Sihanoukville vliegen naar Siem Reap. De busreis vanuit Phnom Penh neemt ongeveer 6 uur in beslag. De busreis naar Battambang duurt ongeveer 4 uur.

Beste reistijd voor Siem Reap

De beste reistijd voor Siem Reap is tussen december en maart. Het is dan de meest koele periode van het jaar wat het verkennen van Angkor erg aangenaam maakt.

Tijdens de maanden april en mei kan het erg heet worden. Tijdens deze maanden wil je de heetste uren van de dag zoveel mogelijk vermijden. Tijdens het regenseizoen kleurt het bos rondom de tempels prachtig groen wat het een erg fotogenieke periode maakt. Je moet wel bijna dagelijks een stevige regenbui voor lief nemen.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.