Preah Vihear – Het vergeten tempelcomplex

In het noorden van Cambodja, bijna op de grens met Thailand ligt een fantastisch tempelcomplex.

De tempel is gelegen op een 525 meter hoge Poy Tadi, een berg in het Dangrek gebergte van waaraf je een spectaculair uitzicht hebt over de uitgestrekte rijstvelden en het vlakke Cambodjaanse platteland.

Dit wonderlijke bouwwerk luistert naar de naam Prasat Preah Vihear en is gewijd aan Hindu god Shiva. Nog voor het zuidelijker gelegen Angkor Wat gebouwd werd was dit al een belangrijke heilige plek.

Preah Vihear staat sinds 2008 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Geschiedenis van Prasat Preah Vihear

De bouw van Preah Vihear begon in de 9e eeuw maar is geworden tot wat het nu is over een periode van zo’n 300 jaar. Koning Yasovarman I begon met de bouw maar het grootste gedeelte van de tempel is gebouwd tijdens de periode onder Suryavaman I en Suryavaman II. Laatstgenoemde is ook verantwoordelijk voor de bouw van het bijzondere Angkor Wat complex.

Prasat Preah Vihear

Conflict met Thailand

Er is lange tijd een conflict geweest over Preah Vihear tussen Cambodja en Thailand. In 1907 ten tijde van de Franse kolonisatie kwamen de Fransen en de Thai overeen dat de tempel op Thais grondgebied stond.

Echter, op de kaart was zichtbaar dat Preah Vihear eigenlijk op Cambodjaans grondgebied stond. Toen de Fransen in 1954 zich terugtrokken uit Cambodja namen de Thai de tempel in. Dit luidde het begin in van een lange politieke strijd tussen beide landen.

Uitsluitsel kwam in 1962 toen het internationaal gerechtshof in Den Haag de tempel toewees aan Cambodja.

In 2008 laaide het conflict weer op en het leidde zelfs tot gevechten tussen het Cambodjaanse en Thaise leger. Tot aan het einde van 2011 bleef het onrustig met verschillende gevechten waarbij ook burgers aan beide kanten van de grens ernstig in gevaar kwamen.

Bezienswaardigheden

Eenmaal aangekomen aan de voet van de berg ben je er nog niet. Zie nog maar eens boven te komen.

Gelukkig is er tegenwoordig een weg naar de top maar er is ook een nieuwe houten trap gebouwd.

De trap heeft 2242 treden en is grotendeels in de schaduw van het bos gebouwd. Dit zorgt voor verkoeling en onderweg naar boven kun je al regelmatig genieten van een super mooi uitzicht.

Eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over het platteland en de mysterieuze tempel maakt het plaatje compleet.

Uitzicht vanaf de top

Tempels uit deze tijd werden meestal op een vierkant gebouwd maar Preah Vihear is een van de weinige tempels die op een rechthoekig terrein is gebouwd. De tempel is ongeveer 800 meter lang.

Overzicht van Preah Vihear

Eenmaal door de toegangspoort loop je naar het einde van het complex naar het heiligdom van de tempel. Dit is tevens het einde van de klif van waar je een prachtig uitzicht hebt over het landschap. Op de galerijen en torens van het complex zie je het bekende graveerwerk met mythische figuren die het verhaal van die tijd vertellen.

Detail van de tempel

Een bezoek aan Preah Vihear is goed te combineren met de wat verder van Siem Reap gelegen tempels als Banteay Srei en Koh Ker. Ook een stop in het Kulen National Park is een optie.

Hoe je er komt

Preah Vihear was lange tijd erg moeilijk te bereiken vanaf de Cambodjaanse kant maar tegenwoordig loopt er een goede weg naar de voet van de berg.

Desondanks is het toch nog een uur of 4 rijden vanuit Siem Reap en dat is ook een van de redenen dat minder toeristen de tempel bezoeken.

Het is dan ook handig om mee te gaan met een tour zodat je de tempel kunt bezoeken onderweg tussen twee bestemmingen. Het is ook mogelijk om in de buurt van de tempel te overnachten om de reis op te breken.

Openingstijden en locatie

Preah Vihear is te bezoeken van 7.30 tot 17.30 maar houd er rekening mee dat de kaartverkoop stopt om 16.00.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.