Phnom Penh

Mysterieuze tempels en pagodes, fraaie koloniale architectuur, monniken in oranje gewaden en een mooie ligging aan de Mekong Rivier.

Dit is Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. En wat een relaxte en mooie stad is dit.

Phnom Penh stond lang te boek als ‘’de parel van Azië’’ en was haar tijd ver vooruit.

Tot dat het noodlot toesloeg.

Op 17 april 1975 namen de troepen van de Rode Khmer de stad over en deporteerden de inwoners naar kampen op het platteland. Wat volgde was een verschrikkelijke genocide die 4 jaar zou duren.

Phnom Penh krabbelt inmiddels weer op en het gezellige en mooie gebied aan de rivieroever heeft nog steeds de charme van weleer.

Veel bezienswaardigheden van de stad hebben te maken met de donkere kant van de geschiedenis en een goed beeld krijg je in het Tuol Sleng Museum. Maar ook het rijke verleden heeft een plek in de vorm van het prachtige Koninklijk Paleis en de Zilveren Pagode.

Tijd om de stad verder te ontdekken. Van de bekende bezienswaardigheden tot de meer verborgen schatten.

De Killing Fields van Choeung Ek

Ongeveer 20.000 mannen, vrouwen en kinderen die gevangen zaten in de S-21 gevangenis in Phnom Penh werden naar Choeung Ek gestuurd. Choeung Ek werd door de Rode Khmer aangeduid als heropvoedingskamp maar was in de praktijk een vernietigingskamp.

De plek staat tegenwoordig bekend als de Killing Fields omdat de slachtoffers na marteling hier vermoord en begraven werden.

Er waren Killing Fields over heel Cambodja maar deze plek op 14km buiten het centrum van Phnom Penh is opengesteld voor bezoekers.

Je kunt als bezoeker een audiotour volgen ( Nederlands gesproken ). De audiotour neemt je stapsgewijs mee over het terrein met duidelijke uitleg bij elke stop.

Choeung Ek Killing Fields

Tegen deze boom gooiden de beulen kinderen om kogels te besparen.

Het Tuol Sleng Museum

Het gebouw van middelbare school Tuol Svay Prey werd vanaf 1975 door de Rode Khmer gebruikt als gevangenis. Het kreeg de naam S-21 en werd de grootste gevangenis en martel centrum van het land.

S-21 is omgebouwd tot het Tuol Sleng Museum en is een plek waar de gruwelijkheden treffend tentoongesteld zijn. Het museum ligt in het centrum van Phnom Penh en hoewel deprimerend is een plek die je niet mag overslaan.

Tuol Sleng Museum

Het Koninklijk Paleis en de Zilveren Pagode

Het Koninklijk Paleis ligt op een prachtig terrein aan de rivier. Het paleis is het huis van Koning Sihamoni en niet alle delen zijn dus opengesteld voor bezoekers. Er is echter genoeg open om een goed beeld te krijgen van de geschiedenis van het paleis.

Op het terrein staat de imposante Zilveren Pagode. Een Boeddhistische tempel, ook wel bekend als Wat Preah Keo. De vloer is volledig gemaakt van zilver en binnen staan verschillende fraaie standbeelden van Boeddha.

Koninklijk paleis in Phnom Penh

Andere bezienswaardigheden in Phnom Penh

Er is in Phnom Penh nog wel meer te doen en zien. Onderstaande bezienswaardigheden zijn interessant om te bezoeken als je extra tijd hebt.

Lopen zonder plan

Phnom Penh is erg fotogeniek. Overal in de stad zie je oude tempels en kloosters. Loop gewoon maar wat rond, duik een paar smalle steegjes in en laat je verrassen.

Straatbeeld in Phnom Penh

Psar Thmei

Psar Thmei is de centrale markt en het gebouw is een echt icoon van de stad. Zichtbaar van ver en een markant uiterlijk. Binnen in het marktgebouw kun je van alles kopen. Van elektronica tot horloges en groenten en fruit.

Wat Phnom

Wat Phnom is een tempelcomplex gelegen op een heuvel in de stad ( Phnom betekent heuvel ). Volgens de legende spoelden hier in de buurt vier Boeddha beelden aan. De beelden werden gevonden door een vrouw genaamd Penh. Het tempelcomplex werd na deze gebeurtenis in 1373 gebouwd om de beelden te huisvesten. Phnom Penh dankt haar naam dus aan deze 27 meter hoge heuvel en de vrouw die de beelden vond.

De Franse wijk

De Franse wijk is gelegen vlakbij Wat Phnom in het noorden van de stad. Het is een interessante wijk om doorheen te lopen met prachtige koloniale architectuur.

Sisowath Quay – De rivieroever

Sisowath Quay is de fraaie boulevard aan de rivier. Dit is het punt waar de Tonle Sap en Mekong Rivier samenkomen. Aan de rivieroever is het een gezellige boel met mensen die dansen en gymnastiek oefeningen doen. Aan de andere kant van de weg wemelt het van de gezellige restaurants, bars en koffietentjes. Dit is een echte trekpleister voor de toeristen. Een goede plek om de avond door te brengen.

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden van Cambodja

Vervoer

Phnom Penh heeft geen uitgebreid openbaar vervoer netwerk. De beste manier om je in de stad te verplaatsen is met de tuk tuk. Je vindt ze op elke straathoek en de chauffeurs zijn vaak heel vriendelijk en spreken een goed woordje Engels. Het is gebruikelijk om vooraf over de prijs te onderhandelen.  Verder kun je gebruik maken van taxi’s, brommertaxi’s en de bus. Ook rijden er nog steeds cyclo’s in de stad maar je ziet ze de laatste jaren steeds minder.

Tuk tuk chauffeur

Een vriendelijke tuk tuk chauffeur.

Een riksja in Phnom Penh

De riksja zie je nog maar zelden.

Eten en drinken

In Phnom Penh heb je geen gebrek aan lekker eten en gezellige bars. Elke denkbare keuken kun je vinden in de stad. De op westerse toeristen gerichte eet en drinkgelegenheden liggen vooral geconcentreerd rond de rivieroever. Loop je vanaf daar de verschillende aangrenzende straten in dan zie je ook meer lokale restaurants.

Overnachten

Het leukste gebied om te verblijven in Phnom Penh is in een van de straten die uitkomen op Sisowath Quay, de rivieroever tussen Wat Phnom en het Koninklijk paleis. In de aangrenzende straten vind je een ruim aanbod aan goedkope hotels en middenklasse hotels. Direct aan de rivier vind je de luxere hotels met fraai uitzicht.

Hoe je er komt

De internationale luchthaven van Phnom Penh is goed verbonden met andere steden in Azië. Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks vliegen naar de stad. Je hebt altijd 1 of 2 stops onderweg. Uit andere plaatsen in Cambodja gaan dagelijks meerdere bussen naar de hoofdstad. Reken op 5 uur vanuit Siem Reap, 6 uur vanuit Battambang, 4 uur vanuit Sihanoukville en 3,5 uur vanuit Kampot. Kom je vanuit Ho Chi Minh City in Vietnam reken dan op een busreis van 6 uur inclusief de visumafhandeling bij de grens.

Beste reistijd voor Phnom Penh

Phnom Penh is het hele jaar door prima te bezoeken. De meest aangename temperaturen met de minste regenval tref je tussen november en maart. Dat is dan ook de beste reistijd voor de stad. In andere maanden is het een stuk warmer met hoge luchtvochtigheid en tijdens het regenseizoen kun je elke dag wel een flinke regenbui verwachten.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.