De 9 mooiste nationale parken en natuurgebieden van Cambodja

In Cambodja vind je verrassend veel nationale parken en natuurgebieden. En een groot aantal van deze gebieden is nog echt onaangetast.

Een unieke ervaring is om ergens een meerdaagse trekking door het regenwoud te maken. Waar je dat doet hangt af van de beschikbare tijd die je hebt.

Veel reizigers combineren Cambodja met een land in de regio wat tot gevolg heeft dat men meestal niet verder komt dan Angkor, Phnom Penh en misschien een eiland.

Zonde.

Op deze pagina beschrijven we de mooiste nationale parken en natuurgebieden van Cambodja voor de reizigers die dit bijzondere land echt gaan ontdekken.

Het Cardamom gebergte

Het Cardamom gebergte is een van de laatste wildernissen in Zuidoost-Azie en het mooiste natuurgebied van Cambodja. Het enorme gebied wordt actief beschermd door Wildlife Alliance. Een belangrijk onderdeel van hun werk is het omscholen van stropers en illegale houtkappers tot ranger om zo mee te helpen met de bescherming. Je kunt als toerist onder leiding van de rangers fantastische trekking tochten door het natuurgebied maken.

natuurpark Cardamom gebergte

Virachey National park

In het noordoosten ligt een van de grootste beschermde nationale parken van Cambodja. Het Virachey National park heeft een oppervlakte van meer dan 3000 vierkante kilometer en is nog steeds grotendeels onaangetast. In de jungle leven allerlei soorten bijzondere dieren waaronder wilde olifanten. Je kunt als toerist bijzondere meerdaagse tochten maken door het gebied met overnachting in tentjes in de jungle.

Botum Sakor National Park

Botum Sakor is een enorm natuurgebied in de Koh Kong provincie en is omringd door mangrove bossen en stranden. Ga je verder het park in dan vind je uitgestrekte jungle, valleien en dieren als olifanten en beren. Wildlife Alliance heeft een deel van het park onder bescherming gekregen maar de corrupte overheid heeft helaas al meer dan een derde van het gebied verkocht aan de Chinezen die het gaan ontwikkelen voor toerisme.

Ream National Park

Iets ten zuiden van Sihanoukville ligt het 210km2 grote Ream National Park. Een divers gebied met mangrove bossen, jungle, een paar van de mooiste eilanden in Cambodja en tropische vogels. De beste manier om het park goed te verkennen is door er te overnachten in een van de weinige accommodatie. Heb je niet zoveel tijd maak dan vanuit Sihanoukville een dagtrip door het gebied in de vorm van een boottocht.

Ream National Park

Ream National Park is een gebied met eilanden, rivieren, mangrove bossen en jungle.

Kirirom National Park

Het Kirirom Nationaal Park is een toffe bestemming buiten de gebaande paden. Het park is populair bij jongeren die op brommers vanuit Phnom Penh hier naartoe rijden. In het park kun je lange wandeltochten maken en onderweg heb je fantastische uitzichten over de jungle. Ook zijn er verschillende watervallen om onderweg even af te koelen. Aan de rand van het natuurgebied vind je ook enkele plekken om te overnachten.

Phnum Prech Wildlife Sanctuary

Dit natuurgebeid is goed te bezoeken vanuit de stad Sen Monorom in de Mondulkiri provincie. Dit is een uitstekende plek voor reizigers die niet te ver buiten de gebaande paden willen reizen maar wel echt bijzondere natuur willen zien. Je kunt makkelijk een dagtrip maken of een tweedaagse met overnachting in tentjes in de jungle.

In het gebied is ook een olifanten opvangplaats opgericht. Hier worden olifanten naartoe gebracht die jarenlang zijn gebruikt voor olifantenritjes en ander zwaar werk.

De video hieronder geeft een goede impressie. 

Preah Monivong Bokor National Park

Ook dit natuurgebied is immens groot en helaas is ook een deel van Bokor National Park verkocht aan de Chinezen die er de meest afzichtelijke rommel bouwen. Vanwege de grootte kun je dit wel vermijden en nog wel genieten van de natuur. Je kunt de het leuke stadje Kampot gebruiken als uitvalsbasis om een dagtrip naar Bokor te maken.

Nationaal park Preah Monivor Bokor

De oude verlaten kerk is de meest bezochte plek in Bokor National Park.

Phnom Kulen National Park

Dit nationale park is een uitstekende keuze voor wie vanuit Siem Reap een dag de natuur in wilt trekken. Je vind er een fraaie waterval en een aantal tempel ruïnes. Dit is niet en plek om lange tochten te maken maar meer om wat te relaxen in de natuur. In de weekenden wordt het druk.

Kep National Park

Ben je een dag of twee in Kep dan is een dag spenderen in het nationale park erg leuk. Dit park is uitstekende te verkennen zonder gids. De 8km lange goed aangegeven wandelroute is makkelijk en je hebt tijdens deze route fantastische uitzichten over de kust en de laaglanden. Ook kun je op de top van de berg een mooie pagode bezoeken.

Nationaal park Kep

Uitzicht vanaf de heuvels in Kep National Park.


bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.