Mondulkiri

Mondulkiri is de grootste en meest dunbevolkte provincie van Cambodja. Het is een bijzonder gebied met bergen, tropisch regenwoud, olifanten en bergvolkeren.

Weinig toeristen nemen de tijd om Mondulkiri te bezoeken en dat is zonde.

Hier kun je nog echt buiten de gebaande paden treden en kennismaken met natuur en cultuur die op zoveel andere plekken in Azië al lang verdrongen is.

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je moet doen en waarom Mondulkiri zo’n super bijzondere provincie is om te bezoeken.

Sen Monorom

Sen Monorom is de hoofdstad van de Mondulkiri provincie maar verwacht geen grote stadsgevoel. Er wonen hier slechts 7000 mensen maar je vind er alles wat je nodig hebt om de stad als uitvalsbasis te gebruiken om de provincie verder te verkennen.

Het landschap van Mondulkiri

Het landschap van Mondulkiri is heuvelachtig. Een groot verschil met het grotendeels vlakke landschap in de rest van het land.

Wat te doen en zien in Mondulkiri

Mondulkiri is echt een van de meest bijzondere bestemmingen in Cambodja. Je waant je in dit gebied nog een echte ontdekkingsreiziger als je de volgende plekken bezoekt.

Bezoek de bergvolkeren

80% van de bevolking in Mondulkiri is onderdeel van verschillende bergstammen met elk hun eigen gebruiken. De grootste groep is de Bunong en je kunt hun dorpjes goed bezoeken vanuit Sen Monorom.

In het oog springend zijn de houten hutten waarin de mensen leven of in sommige gevallen leefden want ook hier gaan de mensen mee in de moderne tijd.

Bunong hut

Het ontbreken van eigendomsrechten is een groot probleem voor de Bunong. Hun land wordt regelmatig ingenomen door de Khmer die het gebied gebruiken voor het starten van rubberplantages.

Je kunt een verblijf organiseren in een Bunong homestay en trekken door de bosrijke omgeving. Dit is een echt authentieke ervaring.

Bou Sraa Waterval

Bou Sraa is een Bunong dorp en vlakbij het dorp vind je de gelijknamige waterval. De Bou Sraa waterval is gelegen in een prachtige bosrijke omgeving. De waterval mondt uit in een natuurlijk zwembad waar het heerlijk afkoelen is. Houd er rekening mee dat de waterval tijdens het droge seizoen nauwelijks water heeft maar laat je daar niet door weerhouden om dit gebied te bezoeken.

Als je wilt kun je vlakbij de waterval ook ziplinen door het bos.

Bou Sraa Waterval

Elephant Valley Project

Het Elephant Valley Project is een non profit organisatie die de olifanten in Cambodja beschermd. Ze beheren 300.000 hectare bos waarin ze de geredde olifanten monitoren tijdens hun herontdekking met het leven in het wild.

Je kunt een dag of zelfs meerdere dagen hier doorbrengen. Een dag tour bestaat altijd uit een trekking door het bos waarbij je de olifanten in het wild gaat bekijken.

Dit project wordt uitstekend gemanaged en verdient elke donatie en hulp. Je kunt hier je steentje aan bijdragen door een tour te boeken of een tijd lang vrijwilligerswerk te doen.

Vervoer

Mondulkiri was lange tijd een moeilijk te bereizen provincie. Vooral tijdens het regenseizoen zijn de paden en wegen een grote modderpoel. Er worden echter meer nieuwe wegen aangelegd maar veel mooie plekken buiten de gebaande baden zijn nog steeds beter met jeeps te bereiken. Om de provincie goed te kunnen zien boek je dan ook beter een georganiseerde tour door het gebied.

Overnachten in Mondulkiri

Met de toenemende populariteit van Mondulkiri vind je hier ook steeds betere accommodatie. De stad Sen Monorom is nog steeds een prima uitvalsbasis waar je een degelijk aanbod aan hotels en guesthouses kunt vinden.

Buiten de stad kun je mooi verblijven in ruim opgezette villa’s en resorts met een fraai uitzicht op het bergachtige landschap.

Eten en drinken

De bergvolkeren in Mondulkiri zijn zelfvoorzienend. Een lokale maaltijd bestaat altijd uit groenten, fruit, varkensvlees of kip en natuurlijk rijst. Rijst wordt ook vaak klaargemaakt in bamboe op een open vuur. Een gerecht dat je vrijwel nergens anders tegenkomt is bamboesoep.

In Sen Monorom vind je naast de gebruikelijke street food tentjes ook een aantal westerse opties zoals pizza, brood en zoete taarten. Een leuk tentje is het Cinnamon Cafe & Bakery.

Hoe je er komt

De stad Sen Monorom ligt op zo’n 5 tot 6 rijden vanuit Phnom Penh. Dit is je uitvalsbasis om de provincie te verkennen.

Leuker is om eerst een stop te maken in Kratie. Het charmante stadje aan de Mekong van waaruit je de Irrawaddy dolfijnen kunt bekijken.

Meer informatie over het verbinden van de bestemmingen kun je vinden op de pagina met routes door Cambodja.

Beste reistijd

De beste periode om Mondulkiri te bezoeken is net na het regenseizoen als de watervallen nog steeds volop water hebben en het landschap prachtig groen is. Dit zijn de maanden oktober, november en december.

Maar laat je niet weerhouden als je buiten deze maanden reist. Het hele jaar door kun je goed genieten van de unieke ervaringen die je deze super bijzonder provincie kunt hebben.

Let op: vanwege de hoogte kan het in dit gebied soms koud worden. Neem een goede trui of vest mee voor tijdens de avonden.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.