Waar ligt Cambodja? De kaart van Cambodja en buurlanden

Cambodja is een divers land met uitgestrekte laaglanden, bossen, bergen en een paradijselijke kustlijn. Het land is een stuk kleiner vergeleken met de buurlanden en is daarom gemakkelijk te bereizen.

In dit artikel krijg je inzicht in de geografie van het land, de verschillende landschappen en hoe deze zijn gelegen op de kaart.

Ligging Cambodja

Cambodja ligt in Zuidoost-Azie en grenst aan in het westen aan Thailand, in het noorden aan Laos en in het oosten aan Vietnam. De zuidelijke kustlijn ligt aan de Golf van Thailand.

Het land heeft een oppervlakte van 181.035 vierkante kilometer. Het land is ongeveer 4 keer groter dan Nederland. Er wonen ongeveer 16.5 miljoen mensen in Cambodja.

De belangrijkste rivier in Cambodja is de Mekong. In het centrum van het land ligt het Tonle Sap Meer, een belangrijke bron van voedsel voor zowel dier als mens. Op het meer wonen verschillende gemeenschappen in drijvende dorpen.

Het hoogste punt van het land is Phnom Aural in het oostelijk deel van het Cardamon gebergte. De berg is 1813 meter hoog.

Kaart van Cambodja en buurlanden

Hieronder zie je de kaart van Cambodja en de aangrenzende buurlanden. Zoals je ziet is hoofdstad Phnom Penh strategisch gelegen aan de Mekong Rivier. Niet voor niets is dit het economisch centrum van het land.

Kaart Cambodja en buurlanden

Een rondreis door het land is goed te doen in 2 tot 3 weken. 2 weken voor een rondje langs alle hoogtepunten en 3 weken voor een diepere duik in het land waarbij je meer bijzondere bestemmingen buiten de gebaande paden kunt bezoeken.

Deelregio’s

We kunnen Cambodja onderverdelen in vijf deelregio’s.

De Mekong laaglanden

De laaglanden nemen een groot deel in van het centrale deel van het land. Dit is het gebied waarin Phnom Penh en het Tonle Sap meer zijn gelegen. Het is een belangrijk gebied voor landbouw en visserij. Het is hier het hele jaar door warm met temperaturen rond de 30 graden Celcius.

Het noordwesten

Het noordwesten is de regio waar je het wereldberoemde Angkor Wat kunt bekijken. Vanwege de ligging dichtbij het Tonle Sap Meer vind je hier ook veel landbouw. Het is een mooi gebied met uitgestrekte rijstvelden maar het is ook nog steeds een van de armste gebieden van het land.

Het platteland

Het platteland van Cambodja bestaat uit eindeloze rijstvelden.

Het oosten

Het oosten van het land grenst aan Vietnam en is een ruig gebied met bergen en bossen. Het is ook het enige gebied waar het soms kouder is. Een trui is aan te raden voor de wat koelere avonden. Het is een aantrekkelijk gebied voor liefhebbers van natuur en traditionele levenswijzen.

De kust

De kust in het zuiden is waar je prachtige stranden en eilanden kunt bezoeken. De grootste stad in deze regio Sihanoukville is in korte tijd door Chinese investeringen enorm gegroeid. Een groot deel van de charme is daardoor verdwenen maar voor de kust liggen een paar prachtige pareltjes van eilanden. Koh Rong, Koh Rong Samloem en Koh Ta Kiev om er een paar te noemen.

De kust regio

Langs de kust en op de eilanden kun je ontspannen op de meest mooie stranden.

Het Cardamon gebergte

Het Cardamon gebergte loopt vanuit de zuidwestelijke kustprovincies door tot het noordwesten. De op een na grootste stad van het land Battambang is hier gelegen. Grote delen van het gebergte zijn moeilijk te bereiken maar zeer de moeite waard voor reizigers die op zoek zijn naar mooie wandeltochten, natuurparken en bijzondere dieren.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.