Kratie

Welkom in Kratie, een heerlijk rustig stadje aan de Mekong. Toeristen gebruiken het stadje als uitvalsbasis om de bijzondere Irrawaddy dolfijnen te bekijken.

Maar Kratie heeft wel meer te bieden.

De omgeving is mooi met kleine dorpjes, een bijzonder eiland in de rivier en het stadje zelf mag er ook wezen.

Kratie heeft niet geleden onder bombardementen en een groot aantal van de fraaie koloniale gebouwen zijn dan ook in goede staat. Een wandeling door het stadje is dan ook zeker een goede dagbesteding.

En aan het einde van de dag kun je genieten van een prachtig kleurenpalet als de zon langzaam de Mekong in zakt.

Irrawaddy dolfijnen

Ten noorden van Kratie ligt het stadje Kampi. Dit is de uitvalsbasis voor tours over de rivier om de bijzondere Irrawaddy Dolfijnen te bekijken. Er wordt geschat dat er nog maar 100 van deze dolfijnen in leven zijn in dit gebied. Hun bestaan wordt bedreigd door vervuiling van de rivier, stropers en netten.

Rond Kampi leeft een gemeenschap van zo’n 25 dolfijnen. Andere groepen leven meer noordelijk in de buurt van Stung Treng richting de grens met Laos.

Irrawaddy dolfijnen

Koh Trong

Koh Trong is een klein eilandje in Mekong en is met een korte overtocht per veerboot vanuit Kratie te bereiken. Neem je fiets mee want dit is een heerlijke ochtend of namiddag genieten. Het eilandje heeft een strand, enkele dorpjes en een mooi landschap met palmbomen en bananenbomen. Er is een pad aangelegd van 9km lang waarover je mooi en rustig kunt fietsen. Ook zijn er enkele homestays waar je kunt overnachten.

Koh Trong Kratie

Bezienswaardigheden in Kratie en omgeving

Er zijn meer bezienswaardigheden in Kratie en de omgeving. Hieronder vind je enkele suggesties voor als je meer tijd hier te besteden hebt.

Mekong Turtle Conservation Centre

In dit gedeelte van de Mekong komen enorme schildpadden voor. De Cantor schildpad kan wel 2 meter lang worden en wordt helaas bedreigd. In het conservation centre  worden de babyschildpadden 10 maanden lang gevoed en gevolgd voordat ze vrijgelaten worden in de rivier. De vrijlating gebeurt meestal in mei en je kunt eraan deelnemen.

Mekong Turtle Conservation Center

Sambar

35km ten noorden van Kratie in het dorp Sambar kun je een bijzondere pagode bekijken. De pagode Wat Sorsor Moi Roi wordt ondersteund door 108 pilaren en heeft bijzondere muurschilderingen. Het is echter niet de moeite om speciaal voor deze pagode hiernaartoe te reizen maar je kunt dit combineren met een bezoek aan de dolfijnen. Ook vind je op hetzelfde terrein het Turtle Conservation Centre.

Chhlong

Chhlong is een dorp 31km ten zuiden van Kratie. Het was ooit een belangrijke stad voor Franse en Chinese handelaren. De oude koloniale gebouwen geven het dorp een fraaie uitstraling. Het is een interessante stop onderweg naar Kratie maar om er speciaal een dagtrip van te maken is iets teveel van het goede.

In 2017 is er wel een heel mooi hotel geopend. Het Relais De Chhlong is een boutique hotel in een prachtig historisch Frans gebouw.

Vervoer

De leukste manier om Kratie te verkennen is op de fiets. Vrijwel elk hotel verhuurt fietsen voor een klein bedrag per dag. Wil je wat sneller dan kun je een scooter huren maar houd er rekening mee dat deze scooters volgens onze wetgeving onder de motor categorie valt.

Eten en drinken in Kratie

Verwacht geen culinaire hoogstandjes in Kratie maar honger zal je niet krijgen. De meeste hotels hebben een eigen restaurant met goede opties. In de stad heb je uiteraard altijd de keuze uit straatstalletjes en kleine restaurants waar je een lekker rijst of noedelgerecht kunt eten. Bij Le Tonle Tourism Training Centre kun je ook lekker eten. Hier worden jongeren uit arme gezinnen opgeleid dus je kunt daar een goed handje helpen. 

Overnachten

Er zijn twee locaties om goed te verblijven in Kratie. Het eiland Koh Trong of de stad. Op Koh Trong kun je leuk verblijven in een homestay en in de stad tref je een goed aanbod aan hotels en guesthouses. De stad heeft meer te bieden in de avond met gezellige activiteit aan de rivieroever.

Hoe je er komt

Kratie ligt 242km ten noorden van Phnom Penh maar de busreis neemt al gauw 6 uur in beslag. Je kunt deze afstand sneller afleggen door een auto met chauffeur te huren. Je kunt de reis onderbreken door een dag te stoppen in Kampong Cham, een stad van waaruit je bijzondere tempels kunt bekijken.

Kom je vanuit Siem Reap dan zit je al gauw 7 uur in de bus. Deze reis kun je mooi onderbreken met een stop in Stung Treng. Van Stung Treng naar Kratie is een reis van 3 uur.

Bekijk ook onze pagina met routes door Cambodja zodat je een beter inzicht hebt hoe je bestemmingen logisch kunt verbinden.

Beste reistijd

Het is het hele jaar warm in Kratie maar de beste periode voor een bezoek is tussen november en maart. Tijdens deze periode is de temperatuur en luchtvochtigheid het meest aangenaam. De maanden april en mei zijn erg heet en een rustiger tempo is aanbevolen. Het beste moment om de Irrawaddy dolfijnen te bekijken is in de ochtend of namiddag.

Bekijk voor meer mooie plekken in de pagina met alle bezienswaardigheden in dit bijzondere land. 

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.