Het koninklijk paleis en de zilveren pagode in Phnom Penh

Tijdens elke reis zijn er altijd wel een paar verplichte nummers die op het programma staan. 

Ook in Cambodja. 

Ben je in hoofdstad Phnom Penh dan moet je namelijk echt het koninklijk paleis en de zilveren pagode bezoeken. 

Het paleis glinstert in de zon, geeft een interessante kijk in de geschiedenis en is omringd door prachtige tuinen. 

Een stukje grandeur gelegen pal aan de Mekong. 

Geschiedenis van het koninklijk paleis en de zilveren pagode

Het koninklijk paleis is nog niet zo oud. Tot het begin van de 15e eeuw was het hart van het Khmer rijk namelijk gevestigd in Angkor. In 1434 werd de hoofdstad verplaatst naar hedendaags Phnom Penh maar enkele jaren later in 1494 werd de hoofdstad alweer verplaatst. Ditmaal naar Basan en weer even later naar Oudong, een plaats op zo’n 40km afstand van Phnom Penh. Hier zou de hoofdstad voor de komende 250 jaar gevestigd zijn. 

In 1865 verplaatste koning Norodom de hoofdstad naar Phnom Penh en liet er in 1866 het koninklijk paleis en de zilveren pagode bouwen. 

terrein en de tuinen

Het paleis ligt op een prachtig complex met mooi aangelegde tuinen.

Opvolgende koningen bouwden het paleis verder uit met nieuwe gebouwen. Zo werd het paleis ommuurd met de opvallende gele muur in 1873 en kreeg het paleis het Napoleon paviljoen van de Franse koninklijke familie. Dit paviljoen staat er nog steeds. 

na 1900 werd het terrein verder uitgebreid met enkele prachtige zalen waaronder de hedendaagse troonzaal. 

Een van de belangrijkste veranderingen vond verder plaats aan de zilveren pagode. Deze pagode, die oorspronkelijk in 1866 gemaakt was van hout kreeg in 1962 een belangrijke make-over. Koning Sihanouk liet de vloer inleggen met niet minder dan 5329 massief zilveren tegels. Vandaar de naam ‘’zilveren pagode’’.

De huidige koning woont nog steeds in het paleis en er vinden regelmatig belangrijke ceremonies plaats. 

Tips voor een bezoek aan het koninklijk paleis in Phnom Penh

Niet alle ingangen zijn van het complex zijn open voor het publiek. Voor de juiste ingang loop ja langs het Royal Palace park over Samdach Sothearos Boulevard naar het Norodom Sihanouk Museum. Daar kun je naar binnen. Entree bedraagt $10 per persoon en denk aub aan de kledingvoorschriften. Deze zijn verderop beschreven in dit artikel. 

Het koninklijk paleis

Het is voor toeristen alleen toegestaan om de troonzaal, de zilveren pagode  en enkele gebouwen eromheen te bezoeken. Dit is echter geen probleem. Je kunt volop genieten van de prachtig aangelegde tuinen en de glimmende gebouwen. 

De trekpleister is de centraal op het terrein gelegen troonzaal. De zaal wordt gebruikt voor kroningen en andere ceremonies. 

Troonzaal Koninklijk Paleis Phnom Penh

De muren, trappen en pilaren zijn geel en wit geschilderd. Geel staat voor het Boeddhisme, het dominante geloof in Cambodja op dit moment en de laatste eeuwen. Wit staat voor het Hindoeïsme, het meest belangrijke geloof ten tijde van Angkor. 

Overzicht van de troonzaal

Veel objecten uit de troonzaal zijn helaas vernietigd door de Rode Khmer. 

Vlakbij vind je het Napoleon paviljoen, een apart bouwwerk dat niet bepaald matched met de andere gebouwen. Het paviljoen is in Egypte gebouwd en naar Cambodja gestuurd als geschenk van Napoleon III. 

Het Napoleon Paviljoen

Het aparte Napoleon Paviljoen. Ik zou het lekker terugsturen naar Frankrijk maar dat zal wel diplomatiek gevoelig liggen.

De zilveren pagode

De mooiste tempel op het terrein is die van de zilveren pagode, ook wel bekend als Wat Preah Keo of tempel van de smaragden boeddha. Niet te verwarren met Wat Phra Kaew in Bangkok maar je kunt duidelijk zien dat de zilveren pagode sterk door deze bouwstijl is geïnspireerd. 

De trap, die is gemaakt van prachtig marmer leidt je naar de ingang van de tempel waar je direct verrast wordt door de glimmende zilveren vloer. Je mag er niet op lopen dus je zult het moeten doen met van een afstandje kijken. 

Zilveren Pagode
Muurschildering

Binnen in de tempel zie je een enorm gouden Boeddhabeeld dat is ingelegd met meer dan 2000 diamanten. Verder zie je op de muren indrukwekkende schilderingen die verhalen uit de geschiedenis afbeelden. 

De zilveren pagode is een van de weinige tempels die het regime van de Rode Khmer heeft doorstaan zonder ernstig beschadigt te zijn. Wel is tijdens deze zwarte bladzijde veel van het interieur geplunderd of beschadigd. 

Kledingvoorschriften

Het koninklijk paleis is niet alleen een heilige plek, het is ook nog steeds het huis van de koning. Niet alle plekken zijn dan ook te bezoeken. Gepaste kleding is verplicht en dit betekent dat de schouders en knieën bedekt moeten zijn. Het is mogelijk om een soort sarong te huren bij binnenkomst. Zo kun je tocht het paleis bekijken als je niet de juiste kleding aan hebt. 

Openingstijden en locatie

Het paleis is elke dag geopend van 8.00 tot 11.00 en van 14.00 tot 17.00. Op feestdagen is het mogelijk dat het paleis gesloten is. 

Meer activiteiten:

Bekijk verder ook de pagina met meer interessante dingen om te doen in Cambodja en de nodige achtergrondinformatie. 

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.