De Killing Fields van Choeung Ek

Tussen 1975 en 1979 werden in Cambodja zo’n 2 tot 3 miljoen mensen vermoord onder het brute regime van de rode Khmer. Dit kwam neer op ongeveer een kwart van de bevolking.

Veel van de moorden vonden plaats in zogeheten Killing Fields. Naar schatting zijn er 20.000 van deze massagraven verspreid over Cambodja.

Een van de grootste massagraven was de Killing Fields van Choeung Ek, op kleine afstand van Phnom Penh.

Choeung Ek is tegenwoordig een gedenkplaats en educatiecentrum over de verschrikkingen die hier hebben plaatsgevonden

Iedereen die Cambodja bezoekt zou de Killing Fields van Choeung Ek moeten bezoeken.

De audiotour die je kunt volgen geeft een indrukwekkende weergave van wat hier is gebeurt en herinnert de bezoeker eraan om altijd alert te zijn dat de geschiedenis zich niet herhaalt waar dan ook ter wereld.

Geschiedenis van de Killing Fields

Choeung Ek is de plaats waar gevangenen uit de S21 Tuol Sleng gevangenis naar toe werden gestuurd voor executie. Naar schatting zijn er 17.000 tot 20.000 mensen vermoord en begraven.

Gevangenen moesten hun eigen graf graven waarna zij op brute wijze met een schep of stok vermoord werden. Dit om kogels te besparen.

De mensen waren vaak al zo vermoeid dat zij niet meer de kracht hadden om een diep graf te graven wat ervoor zorgde dat de lichamen amper bedekt werden.

De naam ‘Killing Fields’ kwam van de Cambodjaanse fotograaf Dith Pran die samenwerkte met Amerikaans journalist Sydney Schanberg. Het duo deed verslag van de val van Phnom Penh in 1975 voor de New York Times.

Sydney Schanberg mocht Cambodja verlaten maar Dith Pran kreeg geen toestemming. De gebeurtenissen zijn in 1984 verfilmd in ‘The Killing Fields’, een film die je moet kijken voordat je het land bezoekt.

De killing tree

De Killing tree is een boom die de rode Khmer gebruikten om kinderen te vermoorden. Op brute wijze werden kinderen tegen de boom gegooid tot zij dood waren. De boom is nu een belangrijke gedenkplaats op het terrein van Choeung Ek.

De killing tree

Moordwapens

In het begin werden gevangenen met vuurwapens vermoord maar later werden meer brute wapens gebruikt om kogels te besparen. Stokken, scheppen en vlijmscherpe delen van palmbomen werden onder andere gebruikt.

Massagraven

Op het terrein van Choeung Ek liggen verschillende massagraven. Duizenden mensen werden hier op een klein oppervlak begraven. Nog steeds liggen er stukken kleding en komen er botten boven de grond tevoorschijn.

Massagraf op de Killing Fields

De Killing Fields bezoeken

Combineer een bezoek aan de Killing Fields met een bezoek aan S21 Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh. De volgorde waarin je dat doet maakt niet zoveel uit maar er valt wat voor te zeggen om eerst een bezoek te doen aan S21. Dit omdat de gevangenen uit die gevangenis later naar Choeung Ek gestuurd werden.

Houd er ook rekening mee dat de Killing Fields in een oude longangaarde is gelegen en het dus erg heet wordt tijdens het middag uur.

Audio rondleiding

Begin bij aankomst met de audio rondleiding. Je krijgt een kastje met koptelefoon waarmee je langs verschillende plekken op het terrein geleid wordt. De audiotour is in een groot aantal talen beschikbaar waaronder Nederlands.

De spreker geeft aan naar welk nummer je moet lopen en verteld dan de geschiedenis achter de plek waar je op dat moment staat. Het is een uitstekende manier om op een respectvolle manier over het terrein van de Killing Fields te wandelen.

De herdenkingstoren

Deze Boeddhistische Stupa is gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In de toren worden de schedels van zo’n 5000 slachtoffers bewaard.

herdenkingsmonument van Choeung Ek.

Genocide museum

Op het terrein van Choeung Ek kun je ook het genocide museum bezoeken. Hier kun je leren over de geschiedenis van het regime van de rode Khmer.

Hoe je er komt

Choeung Ek ligt op zo’n 10km buiten het centrum van Phnom Penh. De meeste toeristen spreken een prijs af met een tuk tuk chauffeur om de rit te maken. Reken op een bedrag van zo’n $10 - $15. Een andere optie is door gebruik te maken van een reguliere taxi.

Openingstijden en entree

De Killing Fields is open voor bezoekers van 7.30 tot 17.30. De entree bedraagt $6 en is inclusief audiotour. Neem ongeveer 1,5 tot 2 uur de tijd om een goed beeld te vormen.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.