Kampong Cham

De derde grootste stad van Cambodja, Kampong Cham ligt op een kleine 2,5 uur rijden ten noorden van de hoofdstad. Het is een leuke stad om een dag of twee te verblijven tijdens je reis verder naar het noorden.

Kampong Cham is omringd met landbouwgrond en het is dan ook een goede bestemming om kennis te maken met het leven op het Cambodjaanse platteland. De stad staat ook nog niet echt op de radar van de meeste toeristen en dit maakt het een interessante bestemming om te bezoeken.

De ligging aan de Mekong maakt Kampong Cham ook een gezellige plek om de avonden door te brengen in het park aan de rivier of bij een van de restaurants en cafés aan het water.

Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Bezienswaardigheden in Kampong Cham

Je hebt aan een dag genoeg om alle bezienswaardigheden in Kampong Cham te bezoeken. Op een dag kun je de Wat Nokor tempel, het dorpje Cheung Kok en een bezoek aan een rubberplantage combineren. Heb je een dag extra ga dan fietsen op het Koh Paen eiland.

Wat Nokor

Een klein stukje buiten Kampong Cham ligt het tempel complex Banteay Prey Nokor. Naast de nieuwere tempel staan er ook nog de ruïnes van Wat Nokor. Een tempel gebouwd in de nadagen van koning Jayavarman VII, de eerste Boeddhistische koning van Angkor die verantwoordelijk was voor onder andere bouw van de bijzonder Bayon tempel.

Wat Nokor

Cheung Kok

Het dorpje Cheung Kok is een gemeenschap van boeren en zijden sjaal producenten. Het dorp krijgt ondersteuning van een NGO om zelfvoorzienend te blijven en het zorgt ervoor dat iedere inwoner profijt heeft van de inkomsten uit toerisme.

Je kunt hier zien hoe de inwoners in traditionele paalwoningen leven, hoe zij met de dieren en rijstvelden omgaan en hoe zij zijden sjaals produceren. Ook kun je als toerist deelnemen aan de activiteiten en zo ervaren hoe het is om in een dergelijke dorp te leven.

Buffels in rijstveld
cheung kok dorp

De Franse uitkijktoren

Op de oostelijke oever van de Mekong staat een oude uitkijktoren die begin 1900 door de Fransen is gebouwd. Kampong Cham was en belangrijke handelsplaats en de Fransen gebruikten de toren om de haven in de gaten te houden.

Je kunt met de steile trappen naar boven voor een mooi uitzicht over de stad en de rivier. Steek de Kizuna brug over en je ziet de toren vanzelf aan je linkerhand.

Rubberplantages

Zo’n 20km buiten de stad kun je de Chup rubberplantage bezoeken. Interessant om te zien is hoe de vloeibare rubber uit de bomen in de emmertjes stroomt en daarna in de fabriek verder bewerkt wordt. Combineer een bezoek aan de rubberplantage met een aantal andere bezienswaardigheden in Kampong Cham zoals de tempel ruïnes en Cheung Kok Village.

Rubber plantage

Koh Paen eiland

Huur een fiets en ga een dagdeel fietsen op Koh Paen eiland. Je bent er snel door vanuit het centrum naar de bijzondere bamboe brug te fietsen. Even later sta je op dit mooie eilandje in de Mekong waar je heerlijk over de rustige paden kunt fietsen. Boerderijen en uitgestrekte velden met groenten is wat de klok slaat hier. En als je moe bent kun je altijd even neerstrijken bij een van de geïmproviseerde cafés.

Bamboe brug naar Koh Paen

Kratie

Niet echt in Kampong Cham maar dit is je ideale volgende bestemming. Het stadje Kratie ligt op 2,5 uur rijden naar het noorden en is de uitvalsbasis om bijzondere zoetwaterdolfijnen te bekijken. Absoluut de moeite waard.

Vervoer

Om de bezienswaardigheden goed te kunnen zien zul je gemotoriseerd vervoer moeten gebruiken. De beste manier om je te verplaatsen is met de tuk tuk. De meeste reizigers verblijven aan de rivier en je komt daar dan ook altijd groepjes tuk tuk chauffeurs tegen. Je kunt met hen een prijs afspreken om je naar de mooiste plekken te brengen.

Sommige hotels bieden gratis gebruik van fietsen aan. Anderen rekenen daar een klein bedrag voor. Als je niet over Koh Paen gaat fietsen heb je ze niet nodig. Je kunt je verder lopend verplaatsen.

Eten, drinken en overnachten in Kampong Cham

Zoek je hotel ergens langs de straat Preah Sihanouk aan de westoever van de Mekong. Het stuk tussen het park aan de rivier en de bamboebrug heeft een goed aanbod aan hotels en guesthouses. Het is ook de plek waar de leukste restaurants en cafés gevestigd zijn.

Kaart waar je kunt verblijven in Kampong Cham

Hoe je er komt

Om in Kampong Cham te komen heb je drie opties. Minibusjes, bus of taxi. De bus en minibusjes uit Phnom Penh zijn goedkoop en vertrekken regelmatig. De rit duurt ongeveer 2,5 uur. Kaartjes koop je online of bij je hotel of een reisbureautje op straat.  

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.