Is Cambodja veilig? Alles over gezondheid en veiligheid

Cambodja is een veilig land om te reizen. Toch is het verstandig om je in te lezen over eventuele gevaren. Op deze pagina hebben we een overzicht samengesteld van de meest voorkomende gevaren met betrekking tot gezondheid en veiligheid.

Noodsituaties

In noodsituaties kun je de nummers hieronder gebruiken. Engels wordt niet altijd door iedereen goed gesproken. Neem ook altijd gelijk contact op met je reisorganisator of hotel.

  • Politie: 117
  • Brandweer: 118
  • Ambulance: 119
  • Toeristenpolitie Phnom Penh: 012 942 484
  • Toeristenpolitie Siem Reap: 012 402 424

Ambassades

Er is geen Nederlandse en Belgische Ambassade in Cambodja. Je kunt contact opnemen met de ambassades in Bangkok.

Nederlands Consulaat

Street 05, House 46A
Borei Sambath Mean Heng
Prek En
Phnom Penh

Belgisch Consulaat

404D, Boulevard Monivong. Boeung Keng Kang 1, Chamkarmon District
Phnom Penh

Aanbevolen vaccinaties

De GGD raad aan om in ieder geval de volgende vaccinaties te nemen. Heb je al eerder een verre reis gemaakt dan heb je ze waarschijnlijk al.

  • DTP
  • Hepatitis A

Verder kan het nodig zijn om dit uit te breiden met andere vaccinaties. Bespreek dit met je arts of GGD adviseur.

De Cambodjaanse overheid zal waarschijnlijk ook een bewijs van COVID vaccinatie willen zien maar hoe dat in zijn werk gaat is op dit moment nog onbekend.

Malaria en Dengue

Malaria komt niet meer veel voor in Cambodja. Het preventief slikken van medicatie is niet meer nodig. Het wordt aangeraden om een noodkuur mee te nemen voor het geval je ver van een ziekenhuis verwijderd bent en klachten krijgt.

Controleer dit bij de GGD voor je vertrekt. Controleer daar ook of je over alle aanbevolen inentingen beschikt.

Een andere ziekte die door muggen wordt overgedragen is Dengue Fever ( knokkelkoorts ). Verschijnselen lijken op die van Malaria. Dit moet uitgezocht worden in een ziekenhuis dus neem bijtijds contact op als er klachten verschijnen.

Ziekte door eten en drinken

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is de meest voorkomende klacht onder reizigers, Het wordt veroorzaakt door een bacterie en het kan bestreden worden met een antibioticakuur. Diarreeremmers zoals loperamide hebben een tijdelijk effect maar pakken de oorzaak van het probleem niet aan. Je kunt antibiotica zoals ciprofloxacin zonder recept bij een apotheek kopen. Neem contact op met je huisarts voor advies over het gebruik van deze middelen.

Kraanwater

Kraanwater is niet geschikt voor consumptie. Koop flessen water bij je hotel of in een winkel. Je kunt het kraanwater wel gebruiken om je tanden te poetsen.

Landmijnen

In Cambodja liggen nog steeds heel veel landmijnen. In de gebieden waar toeristen komen zijn deze geruimd. Ga niet op eigen houtje de jungle in en doe trekkingen met een gids.

Verkeersveiligheid

Het verkeer is niet zo goed geregeld als bij ons. De meeste slachtoffers zijn voetgangers. Dit is waarschijnlijk te wijten aan slecht verlichte wegen op het platteland.

Veel reizigers huren een scooter. Draag altijd een helm en volg de verkeersregels. Zorg er ook voor dat je over de juiste papieren beschikt. Veel scooters hebben een cilinderinhoud van 110 – 125cc. Je moet hiervoor over een motorrijbewijs en internationaal rijbewijs beschikken.

Criminaliteit

Met betrekking tot criminaliteit is Cambodja een veilig land voor toeristen. Er zijn wel twee zaken om goed op te letten.

Zakkenrollers en brommerdieven. Met name de laatste kan je in een gevaarlijke situatie brengen. Er zijn dieven actief die op brommers voorbij rijden en je tas of ander waardevol object uit je handen graaien. Houd je waardevolle bezittingen uit het zicht en draag een rugtas in plaats van een tas los over de schouder.

Ziekenhuizen

De kwaliteit van de gezondheidszorg op het platteland is van lage kwaliteit. Voor serieuze behandelingen kun je goed terecht in Siem Reap en Phnom Penh. Zorg dat je over een goede reisverzekering beschikt. In sommige gevallen zul je uit moeten wijken naar ziekenhuizen in Thailand of Singapore wat hoge kosten met zich meebrengt.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.