Munteenheid Cambodja – Alles over geld, pinnen en fooi

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over geldzaken in Cambodja, Welke munteenheid wordt er gebruikt, waar kan ik een beetje voordelig pinnen en hoe zit het met fooien als ik ergens ga eten?

Geld in Cambodja – Een beetje verwarrend

Verwarrend ja, want in Cambodja worden twee valuta gebruikt. De Amerikaanse Dollar en de Cambodjaanse Riel.

De Riel is gekoppeld aan de dollar met een min of meer vaste wisselkoers van $1 = 4000 Riel.

Op toeristische plaatsen en in de meeste restaurants en bars staan de prijzen genoteerd in Dollars.

Als je pint komen er Dollars uit de automaat. Dit is soms lastig omdat er vaak biljetten van $50 en $100 uitkomen. Als je hier mee wilt betalen in een klein restaurantje dan hebben ze vaak niet voldoende wisselgeld voorhanden.

Bij de meeste hotels kun je je grote dollar biljetten wisselen voor kleinere coupures.

Tip: Houd je Dollar biljetten in goede staat een probeer ze zo min mogelijk te kreukelen. Het komt voor dat te erg gekreukelde of beschadigde biljetten niet geaccepteerd worden.

Als je ergens de rekening betaald dan krijg je vaak het wisselgeld terug in Cambodjaanse Riel of een combinatie van Dollars en Riel. Daar breek je in het begin misschien je hoofd een beetje over maar je hebt het snel genoeg onder de knie.

Lees ook: Is Cambodja duur? Kosten en budget overzicht

Omrekentabel: Cambodjaanse Riel naar USD

Riel

USD

100.000

24.50

50.000

12.25

20.000

5.00

10.000

2.50

5.000

1.25

2.000

0.50

1.000

0.25

500

0.12

Pinnen in Cambodja

Pinnen kan gemakkelijk op de meeste plaatsen in Cambodja. Op de bekendere plaatsen als Siem Reap en Phnom Penh vind je op heel veel plekken pinautomaten. In kleinere steden zul je soms even moeten zoeken.

Kosten voor opnames zijn vrij hoog. Zo betaal je per opname $5. Het is dus handig om wat grotere bedragen op te nemen om deze kosten wat te drukken.

Tip: Zorg dat je pas geactiveerd is voor wereldopname. Standaard blokkeren de meeste Nederlandse banken dit om phishing te voorkomen. Dit is snel te activeren in internetbankieren.

Creditcards

Een creditcard is altijd handig om bij je te hebben op reis. In Cambodja kun je bij grote hotels en restaurants betalen met een creditcard. Het kan ook soms nodig zijn om te pinnen. Dit is echter wel een stuk duurder dan met de reguliere bankpas. Een creditcard is ook ideaal om online vliegtickets te kopen of tickets voor de bus of ander lokaal vervoer.

Geld wisselen

Ik ben nooit zo’n fan van geld wisselen op reis en ik doe alles met de pin maar wil je contant geld meenemen en ter plaatse wisselen dan kan dat bij de volgende instanties.

  • Banken
  • Hotels
  • Money Changers ( lokale kleine bedrijfjes )
  • Wisselkantoren op het vliegveld

Zeker als je veel Riels ontvangt is het verstandig om de tijd te nemen deze goed te tellen. De bankbiljetten lijken nogal op elkaar en een vergissing is snel gemaakt. Zoals ik ook al eerder schreef moet je ook opletten dat de Dollar biljetten die je ontvangt kreukvrij zijn.

Afdingen en onderhandelen

Het is gebruikelijk om af te dingen op plaatsen waar geen vaste prijzen vermeld staan zoals souvenirwinkels. Als je van een beetje onderhandelen houd kun je soms ook de prijs van een overnachting naar beneden praten. Dit lukt je alleen in het laagseizoen.

Tuk Tuk chauffeurs verwachten eigenlijk wel van je dat je gaat afdingen en vragen daarom meestal hogere bedragen dan gebruikelijk. Ik zou dan ook zeker met ze onderhandelen over de prijs.

Het is niet gebruikelijk om in restaurants af te dingen en als er duidelijk prijzen vermeld staan wordt dit ook niet op prijs gesteld.

Onthoud dat afdingen een spel is en geen wedstrijd. Je wilt uitkomen op een prijs die voor de verkoper en voor jou acceptabel is. Verlies geen geduld, gooi niet met geld en verhef je stem niet.

Fooi

Fooi geven is in de Khmer maatschappij niet gebruikelijk maar van toeristen wordt dit wel een beetje verwacht. Voel je niet verplicht maar als je tevreden bent over de service dan wordt een fooi erg gewaardeerd. Ik houd het meestal beperkt tot het geven van fooi aan tourguides en het afronden van de rekening in restaurants. 10% is een ooi bedrag als fooi.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.