De cultuur in Cambodja

Cambodja heeft een rijke cultuur die sterk is beïnvloed door het Boeddhisme. In dit artikel bekijken we verschillende aspecten uit de Cambodjaanse cultuur zoals de Geschiedenis, geloof, architectuur en gebruiken.

Geschiedenis

Cambodja was tussen de 9e en de 14e eeuw het centrum van het machtige rijk van Angkor. Het rijk spreidde zich uit over grote delen van hedendaags Thailand, Laos en Vietnam. Je kunt bijzondere tempels zoals Angkor Wat, Angkor Thom en de Bayon tempel uit deze tijd bekijken vanuit de stad Siem Reap.

Restanten van een rijke geschiedenis

Restanten van een rijke geschiedenis

Invloeden uit deze tijd zijn ook nog steeds zichtbaar in grote delen van Thailand en Laos. Het rijk stortte uiteindelijk in de 15e eeuw uiteen. Deels door oorlogen met Siam en de Dai Viet maar naar het schijnt ook door natuurrampen.

Religie

90% van de bevolking volgt het Theravada Boeddhisme. Andere geloven in Cambodja zijn het christendom en de Islam. Het Boeddhisme bestaat in Cambodja sinds de 5e eeuw en is de staatsreligie sinds de 13e eeuw. Ten tijde van Pol Pot en de Rode Khmer werd elke vorm van religie verboden op straffe van dood.

Aanhangers van de Islam in Cambodja zijn onderdeel van de Cham ( Khmer Islam ). Tot 1975 bestond deze groep uit ongeveer 200.000 mensen maar na de terreur van Pol Pot is de groep nog maar klein. Een groot deel van de Cham is ook gevlucht naar nederzettingen in de Mekong Delta regio van Vietnam.

Veel Cambodjaanse feestdagen zijn religieus van aard.

Architectuur

In het oude Khmer rijk werden alleen de tempels van steen gemaakt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat alleen de religieuze bouwwerken nog staan. De bouwstijl en decoraties zijn geïnspireerd door het Hindoeïsme en Boeddhisme.

Huizen in de steden zijn meestal gebouwd op een smal rechthoekig stuk grond, vaak met een afmeting als 5x20 meter of 4x10 meter. Men moet dus de hoogte in om meer woonoppervlak te creëren. Veel huizen hebben dan ook 4 verdiepingen. Vaak leven er 3 generaties in een huis.

Op het platteland zijn veel huizen gebouwd op palen. Dit om het vee onder het huis te houden en om een natuurlijke luchtcirculatie te creëren via de houten vloer.

Huis op palen

Een typisch huis op het platteland. In veel afgelegen gebieden is armoede nog steeds een groot probleem.

Gebruiken

Het hoofd is in de Cambodjaanse cultuur het belangrijkste lichaamsdeel en het wordt gezien als de ziel van de mens. Raak iemands hoofd niet zomaar aan. Ook het richten van de voeten richting iemands hoofd of het hoofd van een standbeeld is taboe.

Als je iemand met rexpect wilt begroeten doe dit dan met een ‘’sampeah’’. Dit is een buiging vergelijkbaar met de ‘’Wai’’ in Thailand. Ook zijn er in de Cambodjaanse taal verschillende aanspreekvormen voor oudere of jongere mensen.

Het is in Cambodja onbeleefd om oogcontact te maken met een ouder persoon of een persoon die hoger in rang is.

Kleding

Traditionele kleding is een belangrijk aspect van de Cambodjaanse cultuur. Tijdens bruiloften en dansen dragen de vrouwen een Sompot Chorabap, een lange zijden rok met een goud geborduurd patroon.

Een ander veelgebruikt kledingstuk is de Krama, een geruit of geblokte sjaal. De sjaal heeft meerdere functies zoals voor mode maar ook als bescherming tegen de zon. De Krama was ook een in het oog springend onderdeel van het uniform van de Rode Khmer maar de sjaal was al populair vele eeuwen hiervoor.

traditionele kleding

Kleding voor gebruik tijdens traditionele dansen.

De keuken

De khmer keuken lijkt veel op die van buurlanden Thailand en Vietnam. Rijst en noedels zijn onderdeel van vrijwel elk gerecht. Vlees en visgerechten worden vaak op smaak gebracht met vissaus of gefermenteerde vis of garnalenpasta. De basis van Cambodjaanse curries en desserts is kokosmelk.

Veelgebruikte kruiden en specerijen zijn citroengras, knoflook, kaneel, steranijs en nootmuskaat. Uit de zuidelijke plaatsen Kampot en Kep komt een hele hoge kwaliteit peper. Zwarte peper uit Kampot staat bekend als de beste peper ter wereld.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.