Cardamom gebergte

Het Cardamom gebergte in het westen van Cambodja is een van de grootste overgebleven gebieden met tropisch regenwoud in Zuidoost-Azië.

Het gebergte heeft een oppervlakte van meer dan 4 miljoen hectare en is het leefgebied van een groot aantal bijzondere maar ook bedreigde diersoorten.

Naar schatting wonen er ook zo’n 25.000 mensen in het gebied, allen onderdeel van de Pear etnische minderheid. Deze groep spreekt een eigen taal en hebben een cultuur die grotendeels overeenkomt met die van de Khmer.

Lange tijd was het Cardamom gebergte vrijwel geheel ontoegankelijk maar nieuwe wegen en paden maken het tegenwoordig een stuk beter bereikbaar. Een uitgelezen kans voor de eco toerist om een van de meest bijzondere wildernissen in Azië te ontdekken.

kaart van het Cardamom gebergte

Het gebergte en regenwoud strekt zich uit over een groot deel van Cambodja's Koh Kong provincie en de Chanthaburi provincie in Thailand. Foto: Wikicommons

Het belang van het Cardamom gebergte

Het Cardamom gebergte is rijk aan water. Jaarlijks valt hier een enorme hoeveelheid regen en de rivieren door het gebied voorzien vele Cambodjaanse boeren van water voor de landbouw. Ook komen de rivieren uit op dammen die ongeveer een vijfde van de bevolking van elektriciteit voorzien.  

Tatai rivier

De Tatai rivier stroomt door de Cardamoms en komt uit in de zee. Een boottocht over de rivier is prachtig.

Maar het belang van het regenwoud kan ook in andere landen gezien worden. Volgens Wildlifealliance hebben de regenwouden in Azië direct invloed op de regenpatronen in Europa en China. Het beschermen van het Cardamom gebergte is dus ook van belang voor boeren in verre oorden.

Bedreigingen

De natuur staat wereldwijd onder druk, dat zal geen verbazing zijn. Zo ook het Cardamom gebergte. Illegale bouwprojecten, ontbossing, mijnbouw en illegaal jagen zijn serieuze bedreigingen. Ondanks de sterk beschermde status van het gebied is het moeilijk voor de autoriteiten om te handhaven. Corruptie is daarbij ook een probleem.

In 2016 is de Cambodjaanse overheid een samenwerking gestart met diverse internationale conservatie organisaties. De samenwerking heeft geleid tot een flinke toename in ranger posten en patrouilles door het gebied. Laten we hopen dat deze wildernis de tand des tijds gaat doorstaan.

Wilde dieren

Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan in het Cardamom gebergte en er zullen dus nog steeds nieuwe diersoorten ontdekt worden.

In de bossen leven Maleisische zon beren, pileated gibbons, olifanten, luipaarden, dohles ( wilde honden ), bizons en nog heel veel bijzondere reptielen. De indochinese tijger heeft het helaas niet overleefd. Deze tijgersoort is naar zeggen in 2007 volledig uitgestorven in Cambodja.

In de rivieren zwemmen Irrawaddy dolfijnen, Indo-Pacific dolfijnen en Siamese krokodillen.  

Een wilde hond in de Cardamoms

De Dhole is een wilde hond die in dit gebied voorkomt.

Trekking tochten en andere activiteiten

Het regenwoud en de rivieren in het Cardamom gebergte kunnen je een unieke ervaring geven. Van lange wandeltochten waarbij je in de jungle overnacht tot prachtige tochten in een kajak of vogelspot tours. Het is een van de mooiste plekken in Cambodja en de regio. 

Waterval

Je kunt het slechter treffen.

Je komt langs watervallen, grotten, en je trekt door uitgestrekte valleien en dichtbegroeid regenwoud. Kijk uit naar voetsporen en ontdek bij welk beest ze horen en kijk uit naar felgekleurde vogels en hagedissen.

Er zijn verschillende projecten opgezet om eco toerisme te promoten. Accommodatie is zelfvoorzienend en is gebouwd in harmonie met de natuur.

Stropers worden omgeschoold naar rangers en misschien is je gids wel een voormalig stroper. Toerisme heeft dan ook echt een positieve invloed hier. Ook de dorpelingen worden betrokken in het toerisme en zo hoeven zij voor hun inkomsten niet meer de natuur te slopen.

Mensen hebben hun huizen omgetoverd tot homestay maar er zijn ook luxe eco lodges te vinden in het gebied. Positieve ontwikkelingen dus. Ga je steentje bijdragen en geniet tegelijkertijd van een van de meest bijzondere tours die je ooit zult doen.

Close up van de jungle

Dit is nog een echte wildernis.

Hoe je er komt

Je kunt het Cardamom gebergte het beste ontdekken door een georganiseerde tour te boeken. Ben je avontuurlijk wen wil je zelf iets samenstellen dan kun je vanuit Phnom Penh of Sihanoukville een bus nemen naar Koh Kong, het stadje op het vasteland nabij Koh Kong Airport.

Beste reistijd

Er valt in het Cardamom gebergte meer regen dan elders in Cambodja. De beste reistijd voor het gebied is net na het regenseizoen in oktober tot het einde van de droge periode in maart. Reis je buiten de ideale periode dan heb je kans dat bepaalde gebieden niet toegankelijk zijn. Laat je hier echter niet door weerhouden om te gaan. Neem goede regenkleding mee en ga ervoor want dit is een unieke kans om een van de laatste wildernissen in te trekken.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.