• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Reistips
  • |
  • Beste reistijd Cambodja – Het klimaat, seizoenen en het weer per maand

Beste reistijd Cambodja – Het klimaat, seizoenen en het weer per maand

Cambodja is het hele jaar door goed te bereizen maar er is wel degelijk een beste reistijd. Deze periode is droog en niet te heet.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten voor het bepalen van de beste reisperiode, wat je kunt verwachten van het klimaat en een handig overzicht van het weer per maand.

Het klimaat van Cambodja

Cambodja heeft een tropisch klimaat met twee duidelijke seizoenen. Het droge seizoen en het regenseizoen ( moesson ). Het droge seizoen loopt van november tot mei. Het regenseizoen in Cambodja loopt van mei tot november. Van maart tot mei in de aanloop naar de moessonperiode is het veel heter dan in andere maanden met temperaturen ver boven de 30 graden Celsius.

Gemiddelde temperatuur

gemiddelde temperatuur in Cambodja

Gemiddelde neerslag

gemiddelde neerslag in Cambodja

De beste reistijd voor Cambodja

De beste reistijd voor Cambodja is tussen november en april. Binnen deze periode zijn de maanden december tot maart het allermooiste. Een lage luchtvochtigheid in combinatie met milde temperaturen maakt het reizen tijdens deze periode heel aangenaam. 

De beste reistijd voor Angkor Wat

Het moge duidelijk zijn dat Angkor Wat de grootste trekpleister is. Dit indrukwekkende tempelcomplex mag absoluut niet ontbreken tijdens een rondreis door Cambodja.  De beste reistijd voor een bezoek aan dit wereldwonder valt wat mij betreft ook in de koelere maanden tussen december en maart maar schrijf het regenseizoen niet gelijk af.

De jungle die het complex omringt neemt de meest spectaculaire kleuren groen aan wat een enorme sfeer geeft aan Angkor Wat. De buien en vaak bewolkte lucht maken het ook in deze tijd een aangename aangelegenheid.

Bezoek je Angkor Wat tijdens de maanden april en mei dan raad ik aan om vroeg op te staan om tussen de middag siësta te houden. Ga daarna rond een uur of 3 weer verder met tempelhoppen.

De beste reistijd om Cambodja te combineren met Vietnam

Veel reizigers kiezen ervoor om Cambodja te combineren met een reis door Vietnam. Wetende dat het in het noorden van Vietnam in sommige maanden best koud kan zijn raad ik de volgende reisperioden aan.

  • Juli tot november
  • Februari tot april

Het weer per maand

Je weet inmiddels genoeg over het klimaat en de beste reistijd voor Cambodja. Tijd om eens in het weer per maand te duiken.

Zoals eigenlijk overal in Zuidoost-Azië heeft het weinig zin om het online weerbericht te bekijken. In de praktijk klopt dit bijna nooit.

Daarom is de informatie in dit overzicht veel handiger. Je kunt hier namelijk wel bijna de klok op gelijk zetten.

Januari

In januari zijn de weercondities in Cambodja ideaal. Verwacht lage luchtvochtigheid, blauwe luchten en heerlijke temperaturen. Ideaal om uren door Angkor Wat te struinen zonder bijna flauw te vallen van de hitte. En wil je je reis afsluiten met ontspanning aan een paradijselijk strand dan zijn ook daar de omstandigheden ideaal.

Februari

De maand februari is ook een van de beste maanden voor een bezoek aan Cambodja. De omstandigheden zijn nagenoeg gelijk aan die in januari.

Maart

Maart is nog steeds een van de betere maanden maar houd rekening met het feit dat de temperaturen stijgen en richting de 30 graden gaan. Het is dus tijd om de wekker te gaan zetten. Zo kun je de vroege ochtend gaan gebruiken om actief bezig te zijn om tijdens de hete uren jezelf lekker terug te trekken in de schaduw of airconditioning.

April

Hitte en droogte. Dat is april in een notendop. De temperaturen stijgen naar 35 graden met uitschieters naar 40 graden. Wie denkt dat om 12 uur in de middag een tempel bezoeken leuk is heeft het mis. Je zult zweten als een beest. Doe het dus wat rustiger aan en geniet van je vakantie. Er valt in april nog steeds nauwelijks een bui en de stranden zijn nog steeds paradijselijk mooi.

Mei

Mei legt een ei. Het is een maand van verandering. De temperaturen zijn lager dan in april, toeristenaantallen nemen af en tegen het einde van de maand is het regenseizoen begonnen. Kortom een prima maand voor een reis naar Cambodja.

Juni

Juni is het begin van het laagseizoen. Het regenseizoen levert nu bijna dagelijks een plensbui maar de dagen zijn nog steeds overwegend zonnig. De komst van het regenseizoen laat ook de luchtvochtigheid omhoog schieten. Hierdoor is het broeierig en heet. Ook tijdens juni doe je het dus rustiger aan tijdens de heetste uren van de dag.

Juli

Het weer in juli is vergelijkbaar met dat van juni. De buien nemen iets toe maar zijn meestal van korte duur. Laat je daar dus niet door tegenhouden. Als strand belangrijk is voor je dan zou een combinatie met een bezoek aan de Centraal Vietnam ideaal zijn. Daar liggen de stranden er namelijk pico bello bij.

Augustus

Augustus is de piek van het regenseizoen. Sommige dagen regent een het aantal keer kort maar hevig en de natuur is inmiddels felgroen. Meer afgelegen off the beaten track bestemmingen kunnen moeilijker bereikbaar zijn en ook voor mooie stranden kun je beter elders kijken.

September

De zomervakantie is voorbij en september valt nog steeds onder het regenseizoen. Eigenlijk een ideale maand want de bezoekersaantallen zijn op haar laagst in deze maand. Bijkomend voordeel is dat de buien aan het afnemen zijn.

Oktober

Oktober is een heerlijke maand om Cambodja te bezoeken. Het regentijd is bijna voorbij, de natuur is felgroen en de meren en watervallen hebben water te over. Met het hoogseizoen voor de deur een ideale maand voor wie nog wel een paar buien kan hebben.

November

Het droge seizoen doet haar intrede. Een bui is nu een zeldzaamheid en de temparturen zijn heerlijk met zo’n 25 graden. De stranden keren terug naar de topcondities en de zee is langzaamaan weer kabbelend rustig en kristalhelder. De beste reistijd voor Cambodja is begonnen en dat zal de komende maanden zo blijven.

December

Prachtig weer in het gehele land. Wat kun je er verder over zeggen. Geniet van deze beste periode van het jaar. Leuk om ook eens de feestdagen met mooi weer door te brengen.

Drukte

Het hoogseizoen voor toerisme in Cambodja is tussen december en maart. Wil je de grootste drukte vermijden en zo min mogelijk regen dan kun je reizen in de maanden april, mei, november. De meest rustige periode voor toerisme is tussen juni en oktober.

Reizen tijdens speciale evenementen

De twee belangrijkste festivals in Cambodja zijn het Khmer Nieuwjaar in april en het waterfestival in november. Je hebt hier als toerist niet zo veel last van maar het is aan te raden om zeker tijdens het waterfestival je accommodatie in Phnom Penh vastgelegd te hebben. Voor dit festival trekken namelijk mensen van over het hele land naar de hoofdstad.

Ook interessant: Bekijk de pagina met alle reistips voor Cambodja. Een compleet overzicht. 

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.