Battambang

Battambang is de tweede grootste stad van Cambodja maar zo voelt het zeker niet aan.

Deze bijzondere stad heeft een fraaie ligging aan de rivier en staat tjokvol met prachtige koloniale gebouwen.

En dat is nog niet alles.

Battambang is omringd door een bijzonder landschap met heuvels, uitgestrekte rijstvelden, grotten en oude tempel ruines.

Een paar dagen in dit gebied zijn dan ook goed gevuld met interessante trips naar het platteland en gezellige avonden in de restaurants en bars aan de rivier.

Straatbeeld van Battambang

Welkom in Battambang. Een mooie stad in het westen van Cambodja omringd door rijstvelden en heuvels. Foto: BTWImages

Zien en doen in Battambang

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Battambang en wat is er allemaal te doen in en rondom de stad?

Meer dan genoeg en je kunt hier gemakkelijk 2 tot 3 volle dagen spenderen en genieten van het bijzonder landschap en de relaxte sfeer.

Hieronder vind je een overzicht van de mooiste plekken en leukste activiteiten.

Tuk Tuk tours

Een van de leukste manieren om het platteland rond Battambang te verkennen is met een tuk tuk. De chauffeurs spreken vaak prima Engels en kunnen je veel vertellen over de bezienswaardigheden onderweg.

De bezienswaardigheden en activiteiten hieronder beschreven kunnen allemaal als onderdeel in een tuk tuk tour opgenomen worden. Zo zie je in een dag alle mooie bezienswaardigheden van Battambang en de omgeving.

Bamboetrein

Na de oorlog en het ontbreken van een treinverbinding kwamen de mensen hier met de handige bamboetrein op de proppen. Even buiten Battambang ligt een kort stuk treinspoor waar met deze zogenaamde bamboetrein goederen en mensen vervoerd kunnen worden. Een van de leukste bezienswaardigheden in Cambodja volgens velen. 

Een ritje met de bamboetrein duurt ongeveer 20 minuten. Echt snel gaat het niet met een snelheid van 40km per uur maar het voelt wel degelijk aan alsof je razendsnel bent.

De bamboetrein in Battambang

Grappig is als je een tegenligger tegenkomt. Het treintje met de minste passagiers wordt dan ontmantelt en van de rails gehaald zodat de ander door kan. Binnen een minuut of twee wordt het treintje weer terug het spoor op gehesen en kun je verder.

Fietsen in en rondom Battambang

Battambang is fantastisch te verkennen op een fiets. De slaperige straten van de stad maar vooral de omgeving er net buiten zijn mooi en rustig. Overhangende bananenbomen, zandpaden, overstekende koeien en uitzicht over uitgestrekte rijstvelden. Een halve dag fietsen door de omgeving is zeker iets wat je moet doen.

Bat Cave

Aan de voet van de berg Phnom Sampeau vind je de ingang van de Bat Cave. Elke dag tegen het vallen van de avond zo rond 17.30 komt er enorme zwerm vleermuizen uit de grot gevlogen. Het is nogal een spektakel om die miljoenen vleermuizen tegelijkertijd door de lucht te zien jagen.

Bat Cave

Bij de verschillende straatkraampjes kun je een drankje kopen en zitten op de plastic stoeltjes. Het is een echte toeristische trekpleister maar is vooralsnog niet een helemaal platgelopen attractie. Zeker leuk om te bekijken dus.

Phnom Sampeau

Je kunt de berg Phnom Sampeau ook op voor een super mooi uitzicht over de rijstvelden rond Battambang. Er is ook een mooie pagode op de top van de berg.

Je kunt naar boven via de 700 treden tellende trap. Ben je in een luie bui dan kun je achterop de brommer bij een van chauffeurs die aan de voet van de berg staan te wachten op klandizie.

Phnom Sampeau in Battambang

Phnom Sampeau heeft ook een tragisch verleden. Ten tijde van het Khmer Rouge regime stond de berg en de grotten bekend als de ‘’Killing Caves’’. De Rode Khmer troepen martelden mensen in de pagode op de top van de berg en gooiden mensen naar een zekere dood in de grotten. Er is een monument aanwezig met de schedels en botten van de slachtoffers.

Bezoek deze plek in de namiddag zodat je het goed kunt combineren met het bekijken van de vleermuizen die tijdens zonsondergang uit de Bat Cave vliegen.

Phnom Banan

Op ongeveer 20km van Battambang kun je de 11e eeuwse Khmer tempel Banan bezoeken. De tempel is gelegen op een heuvel en je kunt naar boven over de 358 treden tellende trap. De tempel is in redelijke staat maar is door de jaren heen helaas geplunderd waardoor er belangrijke ornamenten ontbreken. De tempel bestaat uit vijf torens met de grootste in het midden, vergelijkbaar met Angkor Wat. Wil je deze tempel bezoeken trek er dan een halve dag voor uit.

Wat Ek

Deze tempel ruïnes uit de 11e eeuw ligt op een kleine 10km buiten het centrum van Battambang en is daarom en goede keuze om te bezoeken als je niet te ver wilt rijden. Naast de ruïnes is er ook een nieuwe tempel gebouwd.

Wat Ek Phnom

Phare Circus

Een leuke activiteit in de avond is een bezoek aan het Phare Circus. Hier kun je optredens bekijken van Cambodjaanse acrobaten, theatermakers en dansers.

Het circus is in 1994 opgericht door een groep Cambodjaanse vrienden die net waren teruggekeerd uit een vluchtelingenkamp. Ze openden een school voor kunstenaars welke tot op de dag van vandaag nog steeds een groot aantal studenten opleidt. Naast betalende studenten is er ook een gratis opleidingsprogramma voor jongeren uit arme families. Een deel van de opbrengsten uit kaartverkoop wordt hiervoor gebruikt.

Wat Kor Village

2km buiten Battambang kun je het Wat Kor Village bezoeken. Het is een leuke plek om wat rond te wandelen in de namiddag. Het dorp staat bekend om de traditionele huizen gemaakt van tropisch hardhout.

Een aantal van de huizen zijn opengesteld voor bezoekers. Het dorp is mooi groen door de vele planten en bomen en je kunt hier ook leuk verblijven in verschillende homestays en mooie boutique hotels.

De boottocht naar Siem Reap

Als je Battambang bezoekt voordat je naar Siem Reap reist overweeg dan om dit te doen per boot. De boot vertrekt elke ochtend rond 7.00 en doet er ongeveer 6 uur over. Let op dat in het droge seizoen de waterstand erg laag kan zijn en hierdoor de reis veel langer duren. Ik raad aan om deze boottocht in het regenseizoen te doen of vooraf ter plekke goed te informeren over de duur van de reis.

Het uitzicht tijdens deze boottocht is prachtig. Je vaart langs bijzondere dorpjes en krijgt echt een goed zicht van hoe het is om te moeten leven van wat de rivier te bieden heeft.

Boottocht van Battambang naar Siem Reap

Vervoer

Je kunt bij de meeste hotels fietsen en scooters huren om zelf de omgeving te verkennen. Een fiets huur je vaak al vanaf een Dollar per dag en een scooter kost rond de $7. Je zult ook op straat aangesproken worden door tuk tuk chauffeurs en scootertaxi’s. Een ritje in de stad kost zo rond de $1 tot $2. Je kunt ook met ze onderhandelen voor een langere tocht buiten de stad over het platteland. Vaak zijn de tuk tuk chauffeurs ook part time tourguides met veel kennis over de omgeving.

Eten en drinken in Battambang

De tijd dat in Battambang om 21.00 het licht uit ging is voorbij en je hebt tegenwoordig een uitstekend aanbod aan leuke restaurants en bars. Elke denkbare keuken is vertegenwoordigt van Indiaas tot Italiaans en de Franse keuken.

Een heerlijke plek om in de namiddag te starten met een biertje is The Balcony Bar aan de westoever van de Sangker Rivier. Als je vanaf hier noordelijk verder loopt langs de rivier richting de centrale markt vind je nog veel meer leuke restaurants en bars.

Balcony bar

Overnachten

Als je in de stad wilt overnachten op loopafstand van leuke restaurants, cafés en bars houd dan de centrale markt als herkenningspunt in gedachten. Rond dit gebied vind je een goed aanbod aan hotels, hostels en guesthouses in elke prijsklasse. Sommige hotels zijn gevestigd in de oude koloniale gebouwen en zijn prachtig gerestaureerd. Je kunt als je wilt echt in stijl overnachten in Battambang.

Iets buiten de stad kun je ook verblijven in ruimer opgezette resort stijl accommodatie omringd door groen.

Hoe je er komt

Een logische route is om van Siem Reap naar Battambang te reizen. Je doet er over de weg ongeveer 3,5 uur over. Een langere maar hele mooie manier om tussen deze twee plaatsen te reizen is met de boot over de rivier.

Wil je vanuit Phnom Penh naar Battambang reizen reken dan op minimaal 6 uur in de bus zitten. Kom je vanuit Bangkok in Thailand dan kun je met een rechtstreekse bus in ongeveer 7 uur aankomen.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Battambang is tussen november en april tijdens het droge seizoen. Maar maak je geen zorgen als je buiten de ideale periode reist. Zo is de omgeving ook tijdens het regenseizoen prima te bereizen met meestal een korte bui aan het einde van de dag. Bovendien is het landschap mooi groen tijdens deze periode.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.