Ban Lung – Ratanakiri

Ratanakiri provincie is een afgelegen gebied in het noordoosten van Cambodja grenzend aan zowel Laos als Vietnam.

De provincie is een genot om te bezoeken voor avontuurlijke reizigers. In Cambodja’s grootste Natuurpark kun je fantastische trekking tochten maken.

Maar er is meer.

Zo kun je hier nog wilde olifanten spotten, het landschap bestaat uit uitgestrekte valleien en heuvels en in de bossen wacht een scala aan watervallen om ontdekt te worden.

De uitvalsbasis om dit alles te verkennen is Ban Lung, een gezellig stadje met leuke restaurants en uitstekende overnachtingsmogelijkheden.

Ik hoop dat je al enthousiast bent. Tijd om uit te zoeken wat er zoal te zien en doen is.

Ban Lung

De stad Ban Lung is waar de meeste reizigers verblijven. Het is een kleine stad met verrassend goede voorzieningen voor toeristen. Na een dag actief te zijn geweest kun je hier gezellig eten en drinken.

Gebruik de stad als uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Drie dagen is genoeg om de mooiste bezienswaardigheden te zien. Ben je een echte avonturier ga dan direct voor een meerdaagse tour in het Virachey National Park.

Bezienswaardigheden in Ratanakiri

Tijd om de mooiste bezienswaardigheden in Ratanakiri op een rijtje te zetten. Te beginnen met de absoluut meest bijzondere.

Virachey National Park

Het grootste natuurpark in Cambodja, Virachey National Park is een fantastisch natuurgebied waar je een aantal dagen doorheen kunt trekken.

Virachey National Park

Het gebied heeft een divers landschap van valleien, bossen, rivieren en heuvels. Gelukkig is Virachey National Park ook nog steeds grotendeels onontdekt wat de dieren ten goede komt. Je kunt hier olifanten in het wild zien maar er leven ook nog beren, luipaarden en andere zeldzame dieren.

Trekking door de jungle

Als je avontuurlijk bent aangelegd kun je hier echt lange tochten van een week maken maar voor de meeste reizigers is een 2 dagen 1 nacht tour wel voldoende.

Yak Yom meer

Het Yak Yom meer is een kratermeer van 50 meter diep en is omringd door bos. Je kunt een mooie wandeling langs het meer maken. Het bos rond het meer is in trek bij een groot aantal vogels dus neem een verrekijker mee als je hart hier sneller van gaat kloppen. Het is mogelijk om in het meer te zwemmen.

Yak Yom Kratermeer

Watervallen

Ratanakiri is de watervallen provincie. Een aantal zijn erg moeilijk te bereiken tijdens het regenseizoen en tijdens het droge seizoen zijn er een aantal waar nauwelijks water klettert. Reis je op eigen gelegenheid vraag dan aan de lokale bevolking welke je op dat moment het beste kunt bezoeken. Ben je op een tour dan hoef je je geen zorgen te maken, de gids weet de juiste plekjes te kiezen.

De mooiste waterval in Ratanakiri is de Ka Chhang waterval, op zo’n 4km buiten het centrum van Ban Lung. Ook de Katieng waterval op 7km buiten het centrum is een bezoek waard.

Lees ook: De 7 mooiste watervallen van Cambodja

ka Chang waterval

ka Chang waterval

Overnachten in Ban Lung

Ten noorden van de hoofdweg door Ban Lung ligt het kleine Kan Seng meer. Rond dit meer zijn de leukste hotels en lodges gevestigd. Het gebied ten zuiden van de hoofdweg heeft ook een aardig aanbod, voornamelijk guesthouses en de goedkopere hotels.

overnachten in Ban Lung

Eten en drinken

De meeste reizigers bezoeken Ratanakiri met een tour en maaltijden zijn dan meestal inbegrepen bij de accommodatie. Reis je op eigen houtje dan ben je aangewezen op Ban Lung stad. In zo’n kleine stad in en uithoek van het land zul je niet veel verwachten maar het aanbod is verrassend divers. Van streetfood tot westerse koffietentjes en plekken waar je lekkere pizza kunt eten. Alles is makkelijk te vinden en te bereiken. Een snelle blik op google maps en je hebt al gauw een leuk restaurant gevonden.

Hoe je er komt

Ratanakiri was lange tijd een lastig te bereizen provincie. Goede wegen waren en er niet en dus zeker tijdens het regenseizoen waren veel plekken niet te bereiken. Er is tegenwoordig gelukkig een goede weg aangelegd en je bent vanuit Phnom Penh ongeveer 7 uur onderweg naar Ban Lung stad.

Je kunt de reis inkorten door bijvoorbeeld eerst een dag of twee door te brengen in de Mondulkiri provincie.

Beste reistijd

De beste tijd om Ratanakiri te bezoeken is van oktober tot maart. Dit is de periode met de minste neerslag, laagtse luchtvochtigheid en aangename temperaturen. Net na het regenseizoen in oktober en november is de natuur op haar mooist. Alles is groen en de watervallen kletteren goed.

Reis verder: Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Cambodja

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.