10 redenen waarom je naar Cambodja MOET gaan

Cambodja is een vakantieland dat grotendeels nog niet door de massa is ontdekt.

Mooi!

En er is zoveel bijzonders te zien en ervaren. Je kunt makkelijk 3 tot 4 weken door het land trekken en jezelf verbazen over de prachtige natuur, de super vriendelijke mensen en bijzondere cultuur.

Maar er is nog meer.

In dit artikel vind je de redenen waarom je naar Cambodja MOET gaan.

Ja met hoofdletters want het wordt tijd dat de dit land niet enkel bezocht wordt voor de tempels.

Het is tijd om Cambodja echt te ontdekken.

De vriendelijke inwoners

De welgemeende glimlach achtervolgt je in Cambodja. Overal kom je aardige mensen tegen die ondanks alle ellende uit het verleden de schouders er flink onder gezet hebben. Het land is in ontwikkeling en veel mensen plukken daar de vruchten van. Helaas ziet niet iedereen de voordelen van economische groei. Jij kunt daar als toerist bij helpen door het steunen van educatieprojecten en het boeken van activiteiten waarbij de inkomsten voor een groot deel belanden bij de mensen die het nodig hebben.

Vriendelijke inwoners

De overblijfselen van het grootse Khmer rijk

De overblijfselen van Angkor, de eens meest vooruitstrevende stad op aarde is magistraal. Het Khmer rijk streek zich uit over grote delen van hedendaags Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. Bezoek de tempels van Angkor Wat, de fantastische oude stad Angkor Thom en vele andere tempels en ruïnes. De liefhebber van oude beschavingen kan hier makkelijk een paar weken helemaal onderdompelt worden in de geschiedenis.

Het Khmer rijk

Paradijselijke stranden en eilanden

Een verre reis afsluiten op het strand moet natuurlijk ook op het menu staan en wat een pareltjes kun je hier vinden. De paradijselijke eilanden Koh Rong en Koh Rong Samloem zijn pareltjes waar je heerlijk kunt ontspannen op hagelwitte stranden en kunt snorkelen in het kristalheldere water. En ben je op zoek naar dat backpacker gevoel op verlaten eilanden zonder elektriciteit? Ook dat is mogelijk.

Lazy Beach

Ongerepte jungle en natuurparken

Een van de belangrijkste redenen waarom je naar Cambodja moet gaan is de prachtige natuur. Ga trekken door het immense Cardamom gebergte, ga ver buiten de gebaande paden in Ratanakiri en Mondulkiri en vaar door bijzondere mangrove bossen. Het land is ook een uitstekende bestemming voor vogelspotters en reizigers die graag een steentje willen bijdragen aan de bescherming van olifanten.

Waterval

Authentiek reizen en bijdragen aan duurzaamheid

Veel reizigers doen een rondje langs de tempels en de hoofdstad maar er is zoveel meer. Je kunt in Cambodja echt super mooi buiten de gebaande paden reizen en kennismaken met het authentieke leven in het land. Door buiten de gebaande paden te reizen en activiteiten te boeken die georganiseerd worden door de lokale bevolking draag je bij aan het behoud van de cultuur. Een cultuur die door de aantrekkingskracht van de grote steden onder druk blijft staan. Ook kun je door de juiste activiteiten te boeken bijdragen aan het behoud van bossen en het beschermen van bedreigde diersoorten.

Paalwoningen op Tonle Sap meer

De Cambodjaanse keuken

De Cambodjaanse keuken mag dan niet de meest bekende zijn in de regio maar de gerechten zullen je zeker niet teleurstellen. Van lekker noedel en rijstgerechten tot bijzondere curries en heerlijke bbq gerechten. Je zal geen honger lijden. Een van de meest lekkere gerechten is ‘Amok’, een vis curry die je eet in combinatie met witte rijst. Om de lokale keuken echt goed te ervaren ga je eens mee op een Street food tour en wil je zelf de fijne kneepjes leren volg dan een kookles onder leiding van een lokale chef.

Cambodjaans eten

Budgetproof

Cambodja is een land dat met elk budget uitstekend te bereizen is. Wil je goedkoop en leven als een backpacker? Geen probleem! Het wemelt van de goedkope maar leuke eettentjes en hostels. Wil je overnachten in fantastische luxe hotels? Ook dat is mogelijk en dat tegen een fractie van de prijs waarvoor dezelfde standaard in Europa wordt aangeboden.

Van slaperige dorpjes tot energieke steden

Je doet tijdens je reis verschillende steden en dorpen aan. De hoofdstad Phnom Penh is bruisend en druk maar heeft nog steeds een enorm oud en authentiek gevoel. En wat te denken van slaperige maar super gezellige oude stadjes vol prachtige koloniale gebouwen zoals Kampot of Kratie. En zelfs een grotere stad als Battambang heeft nog steeds een super relaxte sfeer waardoor je er langer zou willen blijven dan in eerste instantie gedacht.

Oude stadjes

Uitgestrekte rijstvelden en suikerpalmbomen

Het Cambodjaanse platteland is zo ontzettend mooi en fotogeniek. De uitgestrekte rijstvelden waartussen het wemelt van de suikerpalmbomen is zo’n mooi landschap. Vooral tijdens zonsondergang. Dus, spring op de fiets, verlaat stad of dorp en trek de rijstvelden in.

Uitgestrekte rijstvelden

De cultuur en recente geschiedenis

Het Boeddhisme is prominent aanwezig in Cambodja. Overal zie je bijzondere tempels en pagodes en zie je monniken in hun mooie oranje gewaden in het straatbeeld. Er is veel wijsheid in het Boeddhisme te vinden die ons hedendaagse drukke bestaan in perspectief plaatst. Praat eens met een monnik en lees erover.

Cultuur

Ook het recente verschrikkelijke verleden is een reden waarom je naar Cambodja moet gaan. De periode onder de rode Khmer van 1975 tot 1979 is een zwarte bladzijde maar één die de mensheid moet begrijpen en nooit meer waar dan ook ter wereld mag plaatsvinden.

bericht van de schrijver

Hoi en welkom bij Verrassend Cambodja. Dit bijzondere land is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Met de tips op deze website wil ik je op weg helpen naar een onvergetelijke reis. Vragen? Laat hieronder een bericht achter. 

Thomas Dijkhuizen

Laat een bericht achterJe emailadres wordt niet geplaatst.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Klaar voor een onvergetelijke rondreis?

Ontdek Cambodja met een individuele rondreis op maat. Tot in de puntjes verzorgd.